Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 09:46 |

U Zenici u 85. godini preminuo akademski slikar Tomislav Perazić

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. marta (FENA) – Nakon duge i teške bolesti, sinoć je u Zenici u 85. godini preminuo akdemski slikar Tomislav Perazić (1934.-2019.).

Perazić je rođen u malom crnogorskom mjestu Dupilo kod Bara, ali je gotovo cijeli radni i životni vijek proveo u Zenici, gdje je slikao pogone i ljude koji su radili u “Željezari”.

Osim radnika i pogona “Željezare”, u kojima je stvarao ciklus djela “Ljudi i vatre”, posebna su mu inspiracija za stvaranje umjetničkih djela u svom zeničkom ateljeu bili sunce i mimoze iz crnogorskog primorja.

Perazić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1962., a član Udruženja likovnih umjetnika BiH bio je od 1964. godine.

Simbolično, Perazić je preminuo upravo na 20. mart - Dan Zenice, koja mu je za umjetničko stvaralaštvo dva puta dodijelila priznanje Nagrada Zenice- prvi put Dvanaestoaprilsku nagradu Zenice 1979. godine te drugi put 1999. godine, za 35 godina umjetničkog rada i stvaralaštva u tom gradu.

Cijeli je rat proveo u Zenici, a u bogatoj karijeri sudjelovao je na više od 120 kolektivnih izložbi, a imao je i više od 70 samostalnih izložbi.

Datum i mjesto sahrane bit će naknadno određeni.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo