Svijet     | 21.03.2019. 13:20 |

Istanbul obilježava Nevruz živopisnim svečanostima

FENA Internet

ISTANBUL, 21. marta (FENA) - Na stotine ljudi u Istanbulu proslavilo je u četvrtak proljetni festival Nevruz, od kojih su mnogi obilježili praznik u skladu s vlastitom lokalnom tradicijom.

Ceremonije uključuju ljude koji prolaze kroz otvoreni plamen, kovače koji udaraju u metal i vjernike koji nude tradicionalnu hranu jedni drugima.

Ceremonije u Istanbulu usmjerene su na kulturni park Topkpi i prisustvovao im je Coskun Yilmaz, pokrajinski direktor kulture i turizma.

U okviru festivala, koji slavi radost proljeća, praznična vatra je zapaljena, udaralo se u željezo i kamen, a tradicionalni kirgiški i turkmenski plesovi izvedeni su na skupu.

Naglašavajući značaj očuvanja kulturnih vrijednosti, Yilmaz je izjavio: "Nevruz je praznik koji se slavi s istim osjećajem uzbuđenja u isto vrijeme, ne samo u našoj zemlji i gradu, nego i u široj regiji od Balkana do Turkmenistana".

Govoreći za Anadolu Agency, Atilla Boyacila, ( 73), koji prisustvuje svečanostima u gradu skoro svake godine, kazao je: "Praznikom se također obilježava godišnjica turskog  odlaska iz   Ergenekona (mitske doline u centralnoj Aziji) prije 4.656 godina".

Festival Nevruz, koji također simbolizira bratstvo i mir, uglavnom se slavi u Iranu, Afganistanu, Indiji, republikama s turskim stanovništvom kao što je Azerbejdžan, širom Kavkaza i u Albaniji i  Makedoniji.

Također priznat od UN-a kao međunarodni kulturni dan, Nevruz obilježava početak Nove godine i smatra se predznakom proljeća, navodi AA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'