Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 13:05 |

ICMP - Rješavanje pitanja nestalih ključni element poratne pravde

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Kathryne Bomberger ocijenila je danas da je presudom kojom je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora zaključeno poglavlje u historiji sukoba na zapadnom Balkanu.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) osudilo je jučer Karadžića za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, a Bomberger smatra da je važno nezaboraviti žrtve dok se odgovorni za zločine privode pravdi.

- U sukobima u bivšoj Jugoslaviji nestalo je 40.000 ljudi. Više od dvije trećine ih je pronađeno i identificirano kao rezultat rada država u regiji u saradnji sa ICMP-om. Međutim, još uvijek se traga za 12.000 osoba, uključujući i hiljadu od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici - podsjetila je.

ICMP-ovi eksperti su svjedočili tokom suđenja Karadžiću o svome radu na identifikaciji više hiljada žrtava kroz proces identifikacije utemeljen na analizi DNK, saopćeno je iz ICMP-a.

Prošle godine u novembru su predstavnici vlada odgovorni za rješavanje pitanja nestalih u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji sa ICMP-om potpisali Okvirni plan kojim su definirani koraci ka poboljšanju saradnje i efikasnosti u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba.

- Međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati ovaj proces. Osuđujuće presude odgovornima za ratne zločine predstavljaju ključni element u podržavanju vladavine zakona - smatra direktorica ICMP-a.

Mišljenja je da ukoliko se osigura da vlade ispune zakonske obaveze, pronađu i identificiraju osobe nestale nakon ovakvih zločina, i ako se garantiraju prava svim njihovim preživjelim porodicama, bit će ostvaren važan segment u procesu rješavanja pitanja nestalih.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta