Kultura     | 21.03.2019. 12:54 |

Projekt 'Muzejske priče' umrežava muzeje iz BiH i Srbije i čini ih vidljivim

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Projekt "Muzejske priče" finansiran iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020., čiji je cilj jačanje kulturnog identiteta dviju država, predstavljen je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Projekt realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), a preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbjeđuju partneri na projektu.

Jačanje kulturnog identiteta BiH i Srbije bit će realizirano kroz podršku rada muzeja prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Članica projektnog tima "Muzejske priče" iz Gradske uprave Sarajeva Aida Džamalija Duran ističe da će se, između ostalog, u okviru projekta raditi zajednički promovideo kako bi se pojačala atraktivnost muzeja uključenih u projekt. Zamišljeno je i da se realizuju tri zajedničke gostujuće izložbe u BiH i Srbiji. Za muzeje koji učestvuju u projektu, kaže Duran, obezbijeđeno je po 10.000 eura za nabavku potrebne opreme.

- Očekivanja su da se stvori održiva platforma kroz neformalnu mrežu muzeja, da se muzeji povežu, zajedno rade, sarađuju... - ustvrdila je Džamalija Duran.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović navodi da je u ovom projektu Historijski muuzej bio aplikant, sudjelovao je u kreiranju i također je partner u projektu kao jedan od izvršilaca u narednih 18 mjeseci.

- Važan je projekt jer Historijski muzej već godinama ulaže don kihotovske napore da podigne svijest o važnosti muzeja. Da podigne vidljivost muzeja. Ovaj projekt omogućava da sistematski, kontinuirano radimo na promociji muzeja - podvukla je Hašimbegović.

Direktorica Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica Snežana Nešković Simić ističe da je projekt "Muzejske priče" jako značajan za sve koji učestvuju u njemu. Ona se zahvalila gradu Sarajevo na pokretanju projekta, kao i svim kolegama koji u njemu učestvuju.

- Prekogranična saradnja je jako bitna nama koji se bavimo kulturnom baštinom, a koju treba da ostavimo i za mlađe naraštaje. Na ovaj način postajemo umreženi i vidljivi, a to nam je i neka osnovna misija i cilj, da prezentujemo kulturnu baštinu - rekla je Nešković Simić.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: šest u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej Sarajeva) i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Grad Sarajevo je 31. decembra 2018. godine potpisao Ugovor o sufinansiranju projekta sredstvima Evropske unije sa nadležnim tijelom za ugovaranje – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Karić sa sportašima u gradskoj šetnji: Sarajevo blista olimpijskim sjajem

Predstavljanje projekta 'Muzejske priče' sutra u Vijećnici

Počela s radom akademija za menadžment u kulturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo