Kultura     | 21.03.2019. 13:25 |

Sarajevo se pridružilo Svjetskom danu pripovijedanja - 'Mitovi i legende'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Svjetski dan pripovijedanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini bit će obilježen nizom aktivnosti, a Udruženje "Bajke" će od 20. do 26. marta organizirati sesije i radionice na kojima će slaviti priče i pričanje.

Direktorica Udruženja "Bajke" Željka Lemez je na konferenciji za medije danas podsjetila da već četiri godine obilježavaju Svjetski dan pripovijedanja, te se i ove godine pridružuju pripovjedačima iz cijelog svijeta.

Iako ne zaobilaze svjetsku baštinu, Lemez je rekla da su orijentisani prema bosansko-hercegovačkim bajkama, a Svjetski dan pripovijedanja potakao ih je da istražuju mitove i legende.

- Koliko god da smo se zaljubili u bosanske bajke koje osjećamo i dio su naše duše, toliko smo istražujući mitove i legende shvatili koliko se u tom našem usmenom predanju susreću istočno i zapadno Rimsko carstvo, Osmansko carstvo, slavenski period. U svim tim pričama, kao i u nama, je susret svih tih slojeva duše BiH - istakla je ona.

Ove godine će Udruženje "Bajka" Svjetski dan pripovijedanja proslaviti sa Udruženjem "Djetlić", Bibliotekom Sarajeva, Helen O'Grady Academy Sarajevo, Valdorfskim vrtićem, Udruženjem "Žar ptica", Bibliotekom Goethe Instituta, gdje će biti realiziran šestodnevni program.

Suzana Dedić iz Bibloteke Sarajeva je navela da će biti organizirane sesije za djecu kojima će roditelji u svojim domovima, učitelji u vrtićima i školama, pripovijedati mitove i legende. U Biblioteci Goethe instituta sinoć je već upriličeno jedno takvo druženje na kojem je pripovijedano o starim sarajevskim česmama, ćuprijama, mostovima.

Helen O'Grady Academy Sarajevo će u subotu u Jevrejskoj općini, kako je najavila direktorica te institucije Arma Tanović, pripremiti scenu igrokaza, lutke od papira i to će biti otvoreni čas za djecu.

Direktorica Udruženja prijatelja waldorfske pedagogije Marina Tomić je naglasila da se woldorfska pedagogija, kao sistem odgoja i obrazovanja u BiH ne prakticira, ali bi trebala jer posmatra ljudsko biće kao cjelinu tijela, duše i duha. Jako puno koristi kulturno naslijeđe i tradiciju u obrazovanju i odgoju djece, uglavnom kroz bajke, basne, mitove i legende.

Direktor JU Centar kulture i mladih Armin Omerović je podržao projekt, te najavio da će, pored ostalog, u okviru Svjetskog dana pripovijedanja za djecu od tri do sedam godina biti upriličena pripovjedačka predstava "Vuneno pozorištance" 22. marta u JU CKM-u.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Udruženje 'Bajka' producira animirani film po narodnoj bajci 'Zlatna jabuka'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom