Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 16:25 |

U šest medresa u BiH realizacija projekta 'Moje mjesto u Evropi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) – „Moje mjesto u Evropi: Izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji“ naziv je projekta kojega je inauguralnim govorom otvorila direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Projekt će trajati narednih pet mjeseci i bit će realiziran u šest medresa u BiH, sa kojima će se kroz različite aktivnosti raditi na upoznavanju sa Evropskom unijom i njenim temeljnim principima, ali i pokazati kompatibilnosti između islamskih i vrijednosti koji se promoviraju u EU.

Ruiz Calavera izrazila je uvjerenje da svaki pojedinac, a posebno vjerski lideri, imaju veoma važnu ulogu u promociji kulture dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštivanja.

Stoga, smatra da Islamska zajednica u BiH predstavlja važan faktor u EU integracijama BiH kroz promoviranje forme islama koja je zasnovana na sistemu koegzistencije, a to je veoma važna vrijednost jer je Evropska unija bazirana na jedinstvu koje poštuje različitost.

- Svi ste vi Evropljani, a naša dužnost je da vas pripremimo da postanete dio ove moram reći divne porodice koja se zove Evropska unija čiji članovi su odlučili da se drže zajedno i u dobrim i u teškim vremenima - proučila je Ruiz Calavera.

Projekt realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH uz podršku EU, a s obzirom da Islamska zajednica u BiH smatra da je integracija BiH u EU jedan od glavnih temelja za promicanje mira i prosperiteta među narodima i kulturama u regiji, projekt je usmjeren ka povećanju informisanosti mlade populacije o integraciji BiH u EU ali i njenoj važnosti kao i benefitima koje ona sa sobom donosi za naše društvo u cjelini.

- Bosanski muslimani su Evropljani i oni Evropi ne pripadaju samo geografski, nego duhom, historijom, kulturom, umjetnošću i vrijednostima koje dijele sa drugim evropskim narodima – kazao je  direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ Razim Čolić.

Mladi će naučiti, dodao je on, da su za razliku od ratova, mnogo duži periodi kada su različiti narodi živjeli u interakciji koja ih je obogaćivala.

Najbolji učesnici na predavanjima i radionicama će imati priliku da posjete EU u Bruxellesu.

Današnjem otvorenju prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, šef Delegacije EU i njen specijalni predstavnik za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, te direktori, profesori i učenici medresa, javlja MINA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!