Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 18:15 |

Diplomate COWEB-a Vijeća EU u posjeti Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Članovi Radne grupe Vijeća Evropske unije za region zapadnog Balkana (COWEB) u posjeti su Bosni i Hercegovini od 20. do 22. marta. Članove odbora čine diplomate iz 28 država članica EU.

Cilj trodnevne posjete je upoznavanje članova COWEB-a s političkom i ekonomskom situacijom u zemlji kroz sastanke s predstavnicima institucija izvršne i zakonodavne vlasti, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodne zajednice, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Članovi COWEB-a, zajedno s direktoricom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Genovevom Ruiz-Calaverom, i specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemarkom, danas su se sastali sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i njegovim zamjenicima, kolegijumima oba Doma Parlamentarne skupštine, entitetskim premijerima, kao i sa predstavnicima civilnog sektora i poslovne zajednice u BiH. Također su se susreli sa EUFOR-om i partnerima Evropske unije iz međunarodne zajednice.

Kao radno tijelo Vijeća EU, COWEB je nadležan za pitanja koja se tiču odnosa EU s regionom zapadnog Balkana: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Kosovom*. Grupa se bavi opštim političkim i ekonomskim razvojem tih zemalja, kao i procesima stabilizacije i pridruživanja i regionalne saradnje.

U septembru 2016. godine, Vijeće EU pozvalo je Evropsku komisiju da dostavi svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo. Nakon završetka procesa, Komisija će predstaviti Mišljenje Vijeću EU koje će potom donijeti političku odluku o sljedećim koracima za zemlju u njenom procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije