Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 09:39 |

Premijer Herceg nagrađen Zlatnom amforom Noćnjaka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. ožujka (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva, koje mu je uručeno na 21. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara u Neumu.

 Herceg je u svom obraćanju u povodu priznanja zahvalio organizatorima "Noćnjaka" - Zadružnom savezu Dalmacije na tomu što je nakon dvadeset godina Manifestacija prvi put izašla izvan granica Republike Hrvatske, te je za njezino organiziranje izabran Neum i HNŽ, u kojoj maslinarstvo posljednjih godina doživljava istinski procvat.

 "Vrijednosti maslinarstva koje ste vi prepoznali, ali prije svega vrijednosti Hercegovačko-neretvanske županije kao regije vrijednih ljudi i autohtone tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom mediteranskih kultura, snažno prepoznaje i podržava i Vlada HNŽ-a koja je, ne samo ponosni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, nego i najvjerniji pratitelj i promicatelj hercegovačko-neretvanskih proizvođača", kazao je Herceg.

 Istaknuo je kako HNŽ ima potencijale u prirodnim resursima, poglavito u ljudima, koji "od svih nas traže veću odgovornost i snažniju potporu unaprjeđenju primarne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, ali i potporu njihovoj snažnijoj povezanosti s turizmom u kojemu će se trošiti domaći proizvodi".

 Pritom je napomenuo da je maslina dio najstarije zajedničke povijesti i tradicije s obje strane granice, simbol mira i mudrosti, brige za ljude, simbol snage, snažna poveznica zajedničkog prirodnog i kulturnog naslijeđa, ali i gospodarski vrlo unosna kultura zbog čega je maslinarstvo u HNŽ-u posljednjih godina u uzlaznoj putanji.

 "Vjerujem kako će uz vaš trud, ali i potporu nas koji obnašamo javne dužnosti, ono postati jedan od zaštitnih znakova po kojim će naši krajevi biti prepoznatljivi i izvan naših granica", kazao je Herceg.

 Inače, trodnevni program manifestacije u Neumu ponudit će niz stručnih predavanja, radionica i degustiranja, te biti prigoda za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje i informiranje.

 Prezentirat će se i tehnologija, postrojenja, mehanizacija, kao i alati i oprema, te zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo, priopćila je Vlada HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo