Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 13:06 |

Amandmanom 'Pravo na pitku vodu' traže izmjenu Ustava KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Na Svjetski dan voda udruženja "Eko akcija", "Jedan grad, jedna borba" i "Borba za život" podnijeli su amandman na izmjenu Ustava Kantona Sarajevo kojim traže 'Pravo na pitku vodu'.

U tekstu amandmana, uz obrazloženje, navode da svako ima pravo na pitku vodu, vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država i prvenstveno i održivo služe za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu i nisu tržišna roba.

Također ističu da snabdijevanje pitkom vodom i vodosnabdijevanje domaćinstava osigurava država direktno kroz lokalne zajednice i ne na komercijalnoj bazi, te da niti jedan stanovnik Kantona ne smije biti ostavljen bez vode ukoliko svoje obaveze ne može izmiriti usljed nedostatka finansijskih sredstava za život.

Obrazlažu da se tom izmjenom Ustava zaustavlja svaka mogućnost privatizacije vodnih resursa i vodopskrbe, te da im "više ne treba usputnih mjera i zakona, uvjeravanja i obećanja: voda mora biti zaštićena apsolutno, jasno i direktno Ustavom KS".

Vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država. Svi izvori vode, čak i oni koji se trenutno ne koriste za vodoopskrbu, usvajanjem ovih amandmana će biti zaštićeni od bilo kojeg oblika privatizacije, odnosno pretvaranja izvorišta u privatno vlasništvo, ocijenjeno je.

Država je, ističu, dužna da kvalitativno i kvantitativno pratiti stanje vodnih resursa i štiti ih. Stoga je zadatak države da odmah, putem javne nezavisne kontrole, uvede neprestano praćenje stanja podzemnih voda i izvorišta, te da se pobrine za sprječavanje i smanjenje zagađenja.

Također od države traže da promovira održivo korištenje voda, strogo štiti vodenu sredinu i radi na drugim preventivnim mjerama, kao i poduzima sve druge aktivnosti s ciljem da uvijek ima dovoljno podzemne i izvorišne vode za opskrbu stanovništva i privrede.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu jutros zrak umjereno zagađen, Banja Luka i Jajce najzagađeniji

Članovi rafting kluba 'Tuzlak' sutra u akciji čišćenja obala jezera Modrac: 'Za zeleni Modrac'

Eko akcija traži od vlasti da se uhvate u koštac s klimatskom krizom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta