Svijet     | 22.03.2019. 11:51 |

Dvojica američkih vojnika poginula u borbenoj operaciji u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 22. marta (FENA) -Dvojica američkih vojnika poginula su u petak u Afganistanu  tokom operacije, saopćile su američke snage i  NATO, ne objavljujući druge detalje osim onih o pogibiji u borbi.   

Današnje žrtve, kojima je ukupan broj američkih vojnika poginulih u Afganistanu u ovoj godini porastao na četiri, naglašava poteškoće u uvođenju mira u ratom zahvaćenu zemlju dok Washington intenzivira napore na okončanju 17-godišnjeg rata, najdužeg koji je Amerika ikada vodila.

Američka i misija NATO-a 'Odlučna podrška' saopćila je da imena vojnika ubijenih u akciji neće biti objavljena dok se ne obavijesti najbliža rodbina, u skladu s politikom američkog ministarstva odbrane. U saopćenju se također ne pominje lokacija borbene operacije niti protiv koga su se vojnici borili.

- Incident je pod istragom i ne možemo pružiti dodatne informacije - izjavila je glasnogovornica 'Odlučne podrške', poručnica Debra Richardson, prenosi Associated Press.

Oko 14.000 američkih vojnika u  Afganistanu, koji podržavaju afganistanske snage dok se bore na dva fronta - protiv ponovo ojačanih talibana koji trenutno drže polovinu zemlje, i ogranka tzv. Islamske države koji nastoji proširiti svoj uticaj u Afganistanu čak i u vrijeme dok se njen samoproglašeni "kalifat"  urušava u susjednoj Siriji i Iraku.

Nakon napada od 11. septembra 2001. godine na New York i Washington, SAD su izvršile invaziju na Afganistan i svrgnule su talibanski režim u nekoliko sedmica. Talibani su se, međutim, nakon toga pregrupirali a Washingtion je usmjerio pažnju na Saddama Husseina do 2009.

Pentagon je odnedavno razvio planove povlačenja američkih vojnika koji su još u zemlji, istovremeno intenzivirajući pregovaračke napore s  talibanima.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali porastao na četiri

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo