Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 13:59 |

ISPRAVKA - Bašić: Kćerka Ajna mi je bila najveća snaga da sve preživim

FENA Maja Nikolić

Zbog materijalne greške na početku teksta molimo korisnike da koriste ovu verziju vijesti.

 

TUZLA, 22. marta (FENA) - Žrtva ratnog silovaja Sabina Bašić, 20. marta u Tuzli gledala je svoju kćerku na sceni dok je glumila u predstavi "U ime oca“, koja govori upravo o djeci žrtvama ratnog silovanja.

U intervjuu za Fenu Sabina Bašić, koja je bila i inspiracija Jasmili Žbanić za film "Grbavica“, govorila je o Ajninom odrastanju i o svojoj borbi za prava djece žrtava ratnog silovanja.

Kaže da ne može riječima opisati osjećaje s kojima je gledala na sceni svoju kćerku, kojoj je sada, kako ističe, potrebna podrška.

-Drago mi je kada vidim ovoliko svijeta, što ljudi podržavaju moju Ajnu. Njoj je sada potrebna podrška. Ja sam se 25 godina borila, ali sada je na njoj ta borba. Sad je svo ovo breme svijeta i društva na njoj. Mi žene, žrtve rata smo zaista postavljene u stranu i zaboravljene. Ipak mi je drago da djeca poput Ajne neće dozvoliti da padnemo u zaborav. Ja bih voljela da se o ovome što više piše - poručila je Sabina.

Naglašava da su zahvaljujući filmu "Grbavica“ koji je obišao cijeli svijet, žrtve ratnog silovanja uspjele ostvariti makar malu satisfakciju. Priznate su kao civilne žrtve rata i to je za Sabinu tada bio važan pomak jer su do tada bile potpuno nevidljive.

- Za našu djecu nismo mogli ništa učiniti zato što nikada niko nije htio da se ta djeca evidentiraju. Kada negdje dođem da ostvarim neka prava za Ajnu uvijek budem vraćena. Moje dijete nije imalo nikava prava, ni pravo na stipendiju, a ni olakšavajuće školovanje. Apsolutno ništa. Uvijek sam se za to borila, ali koliko sam morala da pričam, toliko sam morala i da šutim radi Ajnine sigurnosti. Sve dok ona nije odrasla i osjetila snagu da progovori o djeci žrtvama ratnog silovanja. Ona je sama jedan dan došla i rekla mi da želi govoriti. Ja sam joj rekla da ću joj uvijek biti podrška. I dok sam živa bit ću joj podrška - kaže Sabina Bašić.

Ističe da je bilo jako teških perioda tokom Ajninog odrastala te da je mnogo puta bilo situacija kada je želi, ali je bilo i situacija kada je neko mora odnijeti da je ne gleda.

-Ona se s dvije ili tri godine morala naučiti vještački smijati da u kuću uđe s osmijehom. Sa tri godine morala je obrijati obrve jer je nisam mogla gledati. Bilo je hiljadu bolnih situacija. Ali kada bi me sve to prošlo ona mi je bila najveći oslonac – podvlači Sabina.

Dodaje da joj je Ajna bila najveća snaga da sve preživi. Često, kaže, razmišlja da li je bila sebična. Da je nekome dala, možda bi Ajna danas bila glumica, frizerka, manekenka...Možda ne bi prolazila sve ono što je, kako navodi, morala prolaziti s njom.

-....Ali, niko je sigurna sam ne bi volio kao ja. Možda ću ja čitav život postavljati ova pitanja, kakva sam trebala biti. Ali ja sam sretna uz nju. Volim onaj njen zagrljaj jer znam da i ona mene voli – naglašava Sabina.

Drago joj je da su ona i njena kćerka počele pričati o prošlosti i da su prevazišle ono najteže te da je Ajna prestala osjećati krivnju što je rođena.

- Drago mi je što više ne misli da me boli svaki put kada je pogledam. Jer i ja sam se stalno bojala da će ona zamrziti što sam je zadržala. Važno mi je da smo uskladile naš odnos i da smo sada prave prijateljice – ističe ona.

Sabina je ispričala i o tome kako je Ajna saznala da je dijete žrtva ratnog silovanja, navodeći da su joj uvijek govorili da kaže samo onoliko koliko osjeća da njena kćerka može prihvatiti.

-To sam prepuštala "Medica“ Zenica gdje su psiholozi s njom vrlo dobro radili. Ajna je jedan dan pronašla izjavu iz SIPA-e koje sam dala Tužilaštvu BiH. Imala je tada 14 godina. To je bilo baš teško i najviše me boli što je na taj način saznala. Ali prevazišle smo to. Ajna je divna osoba i jedna zlatna djevojka - kaže njena majka Sabina.

Pojašnjava da je najveći problem kod žena koje su silovane što ne mogu prepoznati počinitelja, njegov lik, te navodi da u njenom slučaju počinitelji još nisu procesuirani.

-Kada pogledate, Ajna je samo dijete kao svaka druga djeca. A zašto je sve to morala prolaziti. Pa nisam ja nju ni morala roditi, ni morala zadržati. Nisam je nikome nametnula. Ja sam nju htjela sebi. Ona je moja. Ja Ajnu ne dijelim. Ajna je unikatna, ona je original na ovom svijetu – zaključila je u razgovoru za Fenu Sabina Bašić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo