Kultura     | 23.03.2019. 09:44 |

Delić: 'Mili dueli' su prilika za umrežavanje umjetnika

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Online susret pjesnika "Mili dueli" kontest poezije pokrenuo je prije sedam godina mladi književnik iz Jajca Nermin Delić, a organizira se na društvenoj mreži Facebook uz učešće pjesnika iz cijelog svijeta.

Razgovarala: Nermina Omerbegović

Učešće u "Mili duelima" obuhvata druženje pjesnika tokom jula, augusta i septembra. Takmičarskog je karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i potaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.

Projekt je dobio priznanja iz cijeloga svijeta. O prošlogodišnjoj sezoni pisao je poslovni časopis Forbes, a organizatorova prezentacija ovog projekta osvojila je u Japanu UNESCO-ovu mirovnu nagradu.

Govoreći o nastanku projekata "Mili dueli" Delić kaže da je cijelo njegovo djetinjstvo i odrastanje bilo protkano fragmentima minulog rata zbog čega je stekao osjećaj da ni on, ni zajednica ne mogu ništa postići vraćajući se unazad.

- Perspektiva uvijek postoji, posebno u umjetnosti, jer je Balkan dom i velikom broju talentovanih ljudi. Poželio sam da stvorim nešto što će biti model funkcionisanja u zajednici i primjer pozitivne međunarodne saradnje, koja nam je neophodna na Balkanu. I tako sam došao na ideju da putem digitalnih tehnologija koje su naša svakodnevnica pokušam umrežiti umjetnike Balkana i potaći ih da se druže, šire čitanost svojih djela i razmjenjuju znanje o poeziji - kaže Delić.

U šest sezona otkako postoji ovo pjesničko takmičenje prijavljeno je oko 1.000 autora, a predstavljeno oko 10.000 pjesama. Osim iz zemalja bivše Jugoslavije i ostalih zemalja Balkana, primljene su prijave iz više od 40 zemalja svijeta, uglavnom bh. dijaspore i stranih autora.

Govoreći o "Mili duelima", Nermin Delić navodi da je jedan dio kontesta takmičenje gdje pjesme bivaju vrednovane od međunarodnog žirija i čitalaca. Drugi dio je druženje, prilika za sklapanje međunarodnih prijateljstava umjetnika regiona.

- Akcent se stavlja i na podizanje svijesti za čitalaštvo i poticanje i izdvajanje onih koji su najperspektivniji pjesnici. Istovremeno, djelovanjem međunarodnog žirija sastavljenog od renomiranih umjetnika, oživljava se javna književna kritika balkanske književnosti. Sezone se organizuju na ljeto, a sastoje se od pet eliminacionih krugova, gdje se pjesme učesnika nađu u duelima te se glasovima čitalaca i žirija određuju oni koji prolaze u naredne krugove - pojašnjava on. 

Žiri kontesta, ističe Delić, je internacionalan, sastavljen od stalnih i gostujućih članova. Prijave za sedmu sezonu "Milih duela" mogu se slati do 31. maja na stranicu :https://milidueli.wordpress.com/.

Nermin Delić rođen je 12. jula 1995. godine u Bugojnu. Završio je medicinsku školu u Jajcu. Na osnovu prepoznatih liderskih sposobnosti u njemu od Američke ambasade, sa nepunih 18 godina (2013.) predstavljao je svoju državu u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu "Youth Leadership Program". Tako je radeći sa osobljem Baraka Obame (Luis Ortega, Ivan Baron,...) stekao certifikat i znanje koje primjenjuje u svojoj državi. Član je Jajačkog akademskog kluba. Student je pete godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U septembru 2018. godine je na EYA (European Youth Award) Festivalu u Salzburgu u Austriji, posvećenom uticaju mladih preko digitalnih tehnologija, sa svojim projektom "Mili dueli" ušao među pet najuspješnijih projekata u kategoriji "Connecting cultures" ("Povezivanje kultura").

U oktobru 2018. godine je o njemu i njegovoj borbi poezijom protiv govora mržnje u projektu "Mili dueli" pisao i čuveni američki magazin Forbes iz New Yorka koji je taj projekt okarakterisao kao najveći kontest poezije na prostorima bivše Jugoslavije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom