Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 14:28 |

U Goraždu obilježen Dan rijeke Drine

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. marta (FENA) – Svjetski dan voda 22. mart u Goraždu se obilježava kao Dan rijeke Drine. Tim povodom tradicionalno je organizirana akcija čišćenja i uređenja njenog priobalja.

I ove godine u akciji su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, mladi Crvenog križa (CK) Goražde i drugih udruženja, uposlenici gradske uprave, javnih ustanova i građani.

Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu, podsjeća da se ovaj datum kao Dan rijeke Drine obilježava već pet godina.

-Svake godine od kako organizujemo obilježavanje Dana rijeke Drine dešavaju se i akcije uređenja obala i priobalja naše rijeke koja je višestruk simbol za sve nas. Ima mnogo razloga da to činimo ali i da se svakog dana posvetimo rijeci tako što ćemo o čistoći voditi više računa. Hvala svima koji su se uključili u akciju – poručila je Drakovac.

Tradicionalno i ove godine priređen je gastro kutak u kojem su učesnici akcije mogli degustirati jedinstvenu riblju čorbu. Zahvaljujući Udruženju sportskih ribolovaca Goražde danas je obavljeno i poribljavanje rijeke Drine koja je uz svoj dan postala bogatija za 250 komada potočne pastrmke težine od po pola kilograma.

- Ovo je svakako vrijedan dar i za rijeku i za sve koji vole Drinu i ribarenje. Uz ovaj dan realizovali smo još jednu u nizu naših akcija poribljavanja i mislimo da je veoma značajna. Potočna pastrmka kojom smo poribili Drinu je iz ribogojilišta Blagaj, a njenu nabavku sufinansirao je Grad Goražde - kazao je predsjednik UO Udruženja sportskih ribolovaca Goražde Halid Pekaz.

U maloj sali Centra za kulturu biće uručene nagrade učenicima srednjih škola čiji su literarni radovi na temu "Goražde kraj Drine sanja“ u organizaciji Centra za kulturu, proglašeni najuspješnijima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Rijeke Drina i Osanica u Goraždu poribljene s oko 5.500 komada pastrmke

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom