Ekonomija     | 22.03.2019. 15:11 |

Na Jahorini otvorena manifestacija o upravljanju ski-centrima 'Snowmakerdays'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Trodnevna manifestacija "Snowmakerdays", koja je otvorena danas na Jahorini, okupila je 100 učesnika iz 35 zemalja svijeta koji će imati priliku da razmjene iskustva o upravljanju ski-centrima i vide predstavljanje projekta vještačkog osnježavanja urađenog na Jahorini.

Manifestaciju su zvanično su otvorili ministrica trgovine i turizma RS Dragica Kovač, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i predstavnik italijanske kompanije Technoalpin Nemanja Đogo.

Kovač je na konferenciji za novinare rekla da joj je zadovoljstvo što je na Jahorini, koja iz godine u godinu privlači sve više turista i obara rekorde po broju posjetilaca, noćenja i korisnika skijaških staza.

- Naša Jahorina ima i mnogo dužu skijašku sezonu u odnosu na ostale ski-centre u okruženju, a to je omogućio sistem za osnježavanje skijaških staza. Zbog toga se danas održava konferencija o zimskom turizmu koja ima zadatak da predstavi najnovija dostignuća na polju izgradnje sistema za osnježavanje -  rekla je Kovač.

Ljevnaić je naveo da Jahorina ima dobar primjer prakse sistema za vještačko osnježavanje, podsjećajući da svi znaju u kakvom stanju je planina bila prije dvije sezone, te da od sistema za vještačko osnježavanje sve zavisi.

- To je jedna ozbiljna baza na koju se svi nadograđuju. Od sistema zavisi da li će raditi žičare, hoteli, restorani, ski-rente i zbog toga smo odabrali najkvalitetniji i najbolji sistem na svijetu - Tehnoalpin i postigli dobre rezultate - istakao je Ljevnaić.

Đogo je zahvalio Olimpijskom centru Jahorina i direktoru Ljevnaiću što su omogućili da bude održana prva internacionalna konferencija "Snowmakerdays".  

- Drago nam je što je Olimpijski centar Jahorina izabrao naš sistem za vještačko osnježavanje, najveći sistem koji smo u ovom regionu pravili. Na konferenciji ćemo pokazati šta smo napravili - od staza, piste, pumpne stanice i topova - kazao je Đogo, saopćeno je iz Olimpijskog centra "Jahorina".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OC Jahorina - Dobro uređene skijaške staze, brojne propratne aktivnosti

Jahorinu posjetilo više od 110.000 skijaša

Besplatne ski karte za autore najljepših skijaških fotografija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana