Svijet     | 22.03.2019. 15:41 |

UN osuđuje izraelsku prekomjernu upotrebu sile nad Palestincima u Gazi

FENA Internet

ŽENEVA, 22. marta (FENA) - Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava u petak je osudilo izraelsku "očiglednu namjernu upotrebu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile" protiv civilnih demonstranata u Gazi.

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan uime Organizacije islamske saradnje (OIC). Tokom glasanja 23 države su glasale u korist rezolucije, osam je bilo protiv uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog delegata.

Rezolucija je zasnovana na izvještaju UN-ovog istražnog tima koji je saopćio kako je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 na protestima koji su se održavali svake sedmice u prošloj godini.

- Napadanje civila ozbiljan je prekršaj koji se ne bi trebao zanemarivati - izjavio je palestinski ambasador Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvještaja. Među ubijenima je 35 palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, kazao je on, a prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo