Ekonomija     | 23.03.2019. 09:38 |

Dodijeljene nagrade DOBRO za filantropiju 2019

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Fondacija Mozaik sinoć je u Sarajevu na ceremoniji nagradila osobe i kompanije koje doprinose društvenom razvoju i tako zahvalila svima koji svjesno i planski čine DOBRO. Nagrada DOBRO za filantropiju 2019 je dodijeljena u tri glavne kategorije: za korporativnu filantropiju, korporativno volontiranje i individualnu filantropiju. Komisija je odlučila da ove godine dodijeli i dvije specijalne nagrade.  

Specijalnu nagradu za porodični doprinos razvoju filantropije je dobila porodica Ćorović koja je  za pomoć drugima izdvojila više od 2.500 sati u godini. Aleksandar-Rade sa svojom sestrom Anastasijom vodi humanitarno udruženje „Srce na dlanu“ koje pomaže socijalno ugroženim porodicama i djeci s teškoćama u razvoju. Drugu specijalnu nagradu za individualni doprinos razvoju filantropije, dobila je Žana Alpeza, žena koja je svoj život posvetila drugim ljudima i životinjama kroz volonterski rad u udruženju osoba s invaliditetom „Nada“ i Centru za osobe s posebnim potrebama u Konjicu.  

Građanke i građani su nominirali preko 100 osoba i kompanija kojima su željeli zahvaliti za filantropske aktivnosti.

- Dobro poslovanje i dobra ekonomija, koja pored maksimizacije profita brine i o ljudima i o planeti, a utemeljena na principu solidarnosti, poprima globalne razmjere. Ova ceremonija je dokaz da se taj trend dobra širi i u našoj zemlji - rekao je direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.

Neovisna komisija, u kojoj su volontirali Jasna Jašarević, direktorica prve „community“ fondacije u BiH, Ejub Kučuk, direktor agencije MITA Group, Amra Omeragić, viša službenica za investicije firme Finance in Motion i Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka, imala je težak zadatak da među finalistima odabere one koji ovogodišnju nagradu najviše zaslužuju.

Nagrada za korporativnu filantropiju u kategoriji srednje kompanije dodijeljena je R&S d.o.o. Sarajevo,  čiji je primarni filantropski cilj omogućiti djeci koja su u stanju socijalne potrebe odrastanje u boljim uvjetima kroz mjesečne stipendije „Stipendije za sretno djetinjstvo“, ali i mnogobrojne društveno-odgovorne aktivnosti.

U kategoriji velike kompanije, nagrada za korporativnu filantropiju dodijeljena je Bosna Bank International, koja filantropski djeluje kroz BBI Charity Fond, stipendiranje djece, edukaciju javnosti o poduzetništvu, finansijsku i mentorsku podršku novim biznisima.

Kompanija Bauerfeind je sponzorisanjem klubova za osobe s invaliditetom, udruženja i osoba koje boluju od dijabetesa te podizanjem svijesti o zdravlju, pokazala najviše među srednjim kompanijama.  

U kategoriji velikih kompanija nagrada je dodijeljena Sparkasse Bank dd BiH čiji uposlenici i uposlenice učestvuju u projektima poput ekoloških akcija, podrške mladim poduzetnicima, nesebično pružajući svoje znanje, vještine i vrijeme na volonterskoj osnovi.

Nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji od 17 do 35 godina dodijeljena je Ibri Puce, 25-godišnjem volonteru Crvenog križa i Udruženja građana Zajedno za naš grad iz Mostara.

Učitelj Ramo Hastor, koji je pomogao gotovo 2000 djece obilazeći siromašne porodice širom BiH i pomažući im da dostignu svoj puni potencijal kroz stipendiranje u Fondaciji Hastor, osvojio je nagradu za individualnu filantropiju u kategoriji preko 35 godina.

Ovogodišnja dodjela nagrada DOBRO za filantropiju je organizirana  u okviru projekta  Sign up For Impact u partnerstvu sa SIGN mrežom i uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, saopćili su organizatori. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom