Najave     | 23.03.2019. 10:57 |

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega ispred sarajevske Katedrale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini (UNDTBiH) u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS i Donorskom mrežom Kantona Sarajevo, organizirat će sutra obilježavanje Svjetskog dana bubrega ispred sarajevske Katedrale od 12.00 do 14.00 sati.

U okviru tog događaja ljekari i pacijenti će informirati građane o prevenciji hronične bubrežne bolesti, kao i prirodi samog oboljenja.

Istovremeno, bit će upriličeno potpisivanje donorskih kartica.

Poziv za potpisivanje donorskih kartica i prisustvo događaju upućen je i predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH, navodi UNDTBiH u saopćenju za javnost.

Procjenjuje se da 850 miliona ljudi širom svijeta ima od nekih stadijuma hronične bubrežne bolesti.

Hronična bubrežna bolest je uzrok najmanje 2,4 miliona smrti godišnje, te je na šestom mjestu vodećih uzroka smrti. Rana dijagnoza i prevencija hronične bubrežne bolesti usporavaju progresiju i smanjuju troškove liječenja.

U Bosni i Hercegovini suočeni smo sa sve većom prevalencom hronične bolesti bubrega. Statistički podaci su alarmantni, a jedna od deset osoba pogođena je  nekim stepenom oštećenja bubrega, te  10-20 posto svjetskog stanovništva ima neki od stadijuma hronične bolesti bubrega, navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Obilježen Svjetski dan bubrega u Tomislavgradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo