Svijet     | 23.03.2019. 11:05 |

Francuska - 'Žuti prsluci' pozivaju na proteste, spremna vojska i policija

FENA Saopćenje

PARIZ, 23. marta (FENA) - Pristaše pokreta "Žuti prsluci" pozivaju na proteste u subotu, dok se Vlada predsjednika Francuske Emmanuela Macrona priprema za suzbijanje nasilnih protesta nakon prošlosedmičnih nemira.  

Vlasti su zabranile proteste na pariškom Champs-Elyseesu i okolini, poprištu nasilja i pljački prošle sedmice, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseilea i Nice, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vlada, koja je rekla da će ove sedmice biti odlučujuća, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u protestima na Champs-Elyseesu "izgrednicima", a ne demostrante.

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

Subota će biti 19. vikend protesta žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, ali u više navrata je prerastao u sukobe  sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Francuski general Bruno Le Ray izjavio je u petak kako će vojnici mobilizirani za proteste pokreta "Žuti prsluci" djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!