Regija     | 24.03.2019. 10:08 |

Srbija obilježava 20 godina od početka NATO-ovih napada

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 24. ožujka (FENA) - U Srbiji će danas nizom komemorativnih manifestacija biti obilježeno točno dva desetljeća od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, 24. ožujka 1999. godine, pišu beogradske Novosti.

Dan sjećanja na stradale u NATO-ovim napadima, bit će obilježen u Nišu, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog kora, građana.

Danas, prije točno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletjeli su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom Srbije.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. ožujka oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane, a vlada u Beogradu iste noći proglasila je ratno stanje.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. lipnja zabilježeno je 18.168 avio preletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa...

Tijekom tih 78 dana uništeno je oko 50 posto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procijenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi.

Prema podacima iz Srbije, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Bombardiranje je završeno 10. lipnja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo