Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 16:31 |

Zasjedala Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Konstituitivna sjednica Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održana je danas u Banjoj Luci, nakon koje je javnost obaviještena da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada.

Kako je saopćeno iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, članovi komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dokumentacije i analiza, bili preuranjeni i kontraproduktivni.

Predsjednik Centra Milorad Kojić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da nije učestvovao u radu ove komisije, jer je ona, kazao je, nezavisna i samostalna.

- Naš posao je bio da osiguramo sve uvjete da se održi ova sjednica, iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Također, dalje ćemo nastaviti da pomažemo u radu ove komisije i bit ćemo im na raspolaganju - dodao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici historičar Gideon Grajf najavio je danas u Bijeljini da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održan prvi sastanak ove komisije.

Grajf je istakao da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na "istini i činjenicama koje mogu biti potkrijepljene podacima", javio je danas BIRN.

Usprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritizirali osnivanje Komisija smatrajući da su osobe imenovane za rad u Komisiji pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje teroriziranja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji krajem februara potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da odluka Vlade Republike Srpske o formiranju komisije "više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju

Tranzicijska pravda jedan od prioriteta na putu BiH prema EU (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'