Ekonomija     | 26.03.2019. 09:23 |

Slovenska skijališta zbog loše sezone traže pomoć države

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. ožujka (FENA) - Većina skijaških centara u Sloveniji već je zaključila sezonu, u prosjeku dva tjedna ranije nego prošle godine, a zbog tople zime s malo snijega smatraju da bi im trebala pomoći država kako pomaže poljoprivredi u slučaju prirodnih nepogoda, piše slovenski list  "Večer".

Upravljači žičara i skijališta proteklu zimu ocjenjuju kao "prirodnu katastrofu" jer je prirodnog snijega bilo malo, a zbog osnježavanja terena umjetnim snijegom su imali povećane troškove, pa smatraju da imaju pravo na državnu pomoć, onakvu kakvu dobivaju seljaci u slučaju suše, poplava, tuče i sličnih prirodnih nepogoda, navodi mariborski dnevnik.

"Pomoć države nakon vremenski loših sezona bila bi nam neophodna za stabilno poslovanje, ali i za trajan razvitak planinski turizma", kazao je za list Danilo Brecelj, tajnik poslovne udruge upravljača žičara.

Relativno zadovoljniji od ostalih su u poduzeću koje upravlja terenima na mariborskom Pohorju,  gdje su imali 120 dana kad se moglo skijati, od čega 50 dana kad se to moglo na stazama sve do doline.

"No, zbog tople zime skoro sve pruge smo dopunjavali umjetnim snijegom, zbog čega su nam troškovi ove sezone za 40 posto veći nego u prošloj", kazao je direktor Pohorja Bernard Majhenič.

Na terenima kod Maribora moći će se po najavama skijati do kraja ovog mjeseca, ali su prije tjedan dana već zatvorena skijališta Kope, Golte i Kranjska Gora, na Rogli i Vogelu bi sezona mogla potrajati do početka travnja, a na nešto višem Kaninu čak do početka svibnja, najavljuju upravljači skijaških centara u Sloveniji, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom