Stranačke aktivnosti     | 26.03.2019. 11:45 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Povodom poziva Srpskog četničkog pokreta, objavljenog u beogradskom Kuriru 25.3.2019. godine, da državljanin Bosne i Hercegovine Nihad Aličković iz Sarajeva bude priveden pred "prijeki četnički sud" jer je na njegovu glavu raspisana novčana nagrada, Platforma za progres poziva sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine, na čelu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, da se oglase i poduzmu adekvatne mjere u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
 
Budući da institucije Bosne i Hercegovine, nažalost, nisu službeno osudile nedavno postrojavanje Srpskog četničkog pokreta u Višegradu, navedeni skandalozni poziv tog pokreta usmjeren ka državljaninu Bosne i Hercegovine predstavlja logičan slijed događaja. Šutnja institucija u ovom slučaju znači odobravanje. Odbijanje prijedloga da rasprava o postrojavanju SČP bude uvrštena na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatramo skandaloznim i neprihvatljivim.
 
Pozivamo OHR da u skladu sa Aneksom X zabrani djelovanje Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini, te proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja presuđenih ratnih zločinaca. Izgovor da to ne može biti učinjeno zbog Vijeća za implementaciju mira nije validan jer se to tijelo ne pominje u Okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da u civiiliziranom i demokratskom svijetu kršenje ili neprovođenje jednog dijela važećeg međunarodnog ugovora vodi ka suspenziji cijeloga ugovora.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo