Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 15:28 |

Vlada HNŽ-a i mostarski rektori za kvalitetno visoko obrazovanje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović održali su u utorak sastanak s rektorima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić" Zoranom Tomićem i Elvirom Zlomušicom.

 Rektori Tomić i Zlomušica zahvalili su predsjedniku Hercegu i ministru Hadžoviću na redovitom i stalnom sufinanciranju rada dvije javne visokoškolske ustanove i potpori različnim znanstvenim, ali i infrastrukturnim projektima u visokom obrazovanju.

 Govoreći o poteškoćama u radu, rektori su istaknuli nužnu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju koji mora ići u korak sa zakonima koji reguliraju visoko obrazovanje u razvijenim zemljama Europe i svijeta. Istaknuta je i potreba donošenja drugih podzakonskih akta, poglavito u svezi s priznavanjem diploma.

 Rektori su ukazali i na potrebu da se kod izdavanja odobrenja za rad novim visokoškolskim ustanovama vodi računa o standardima, kriterijima i normama koji podrazumijevaju kvalitetno visoko obrazovanje.

 Također, istaknuli su kako su oba sveučilišta podnijela zahtjev za reakreditiranje i očekuju skori završetak toga postupka. 

 "Ulaganje u obrazovanje najbolje je investiranje za ukupni razvoj društva, stoga smo proračunska izdvajanja za visoko obrazovanje kontinuirano povećavali i ona su značajno veća nego ranijih godina. Također, poduprli smo brojne projekte Sveučilišta i Univerziteta, kroz koje, uz stvaranje boljih uvjeta obrazovanja, studentima osiguravamo i stjecanje znanja u moderno opremljenim učionicama i laboratorijima", kazao je tijekom sastanka premijer Herceg i poručio kako te dvije obrazovne ustanove i dalje mogu računati na punu potporu Vlade.

 Ministar Hadžović je detaljnije govorio o odnosu Ministarstva i dvije javne visokoškolske ustanove ističući kako postoji dobra suradnja koja će biti nastavljena zajedničkim naporima na unapređenju kvalitete visokoga obrazovanja u Županiji, izvijestila je Vlada HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo