Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 16:32 |

Gradsko vijeće usvojilo Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Na današnjoj 26. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, razmotren je i usvojen Izvještaj o radu ove institucije za 2018. godinu.

U Izvještaju  je prikazan rad Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2018. godinu, te rad radnih tijela.  Izvještaj sadrži i pregled usvojenih odluka, zaključaka, izvještaja, razmotrenih informacija, te realizaciju vijećničkih pitanja i inicijativa, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici su razmotrili, te usvojili, još nekoliko izvještaja. Tako je usvojen Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva i aktivnostima Gradonačelnika Grada Sarajeva za period 1. januara do 31. decembra 2018. godine. Grad Sarajevo se opredijelio za realizaciju određenih projekata koji su građanima Sarajeva život u gradu učinili ugodnijim i sadržajnijim, a Grad Sarajevo prepoznatljivim u široj zajednici (Trebevićka žičara, stvaranje preduslova za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti "ARS AEVI“, stipendiranje učenika srednjih škola, priprema i organizacija Olimpijade mladih EYOF 2019. godine i sl.).

Potom su usvojeni Izvještaj o radu Pravobranilaštva Grada Sarajeva za 2018. godinu, te Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za  period 1. januara do 31. dembra 2018. godine.

Dalje su gradski vijećnici razmotrili, te usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Kvadrant C - Marijin Dvor", a u svrhu stvaranja uvjeta za izgradnju objekata Muzeja savremene umjetnosti "ARS AEVI".

Gradski vijećnici nisu podržali proceduralni prijedlog da se Odluka o stavljanju van snage Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama razmatra u formi prijedloga, te razmatranje Prijedloga Odluke nije uvršteno u dnevni red sjednice.

Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2019. godinu kojom će se realizovati inicijativa Gradskog vijeća da se stipendiraju svi učenici koji su aplicirali na raspisani poziv za stipendiranje, a koji zadovoljavaju propisane uslove.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o utvrđivanju sportskih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo u 2018. godini.

Gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o obilježavanju opsade Sarajeva, te ga, zaključkom, uputili u javnu raspravu u trajanju do 29. aprila 2019. godine.

Primljene su k znaju Informacija o uspjehu učenika srednjih škola na području Grada Sarajeva u školskoj 2017./2018. godini, te Informacija o upisu učenika u srednje škole sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2018./2019. godini.

Na kraju su upućena određena vijećnička pitanja i pokrenut je veći broj inicijativa.

Tako je, između ostalih, Odbor za društvene djelatnosti uputio inicijativu kojom se zadužuje Gradonačelnik da za sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, obezbijedi postavljanje postera kraljevske dinastije Kotromanić, autora Envera Imamovića.Ova inicijativa je usvojena, te je postala inicijativom Gradskog vijeća, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo