Kultura     | 27.03.2019. 11:20 |

Film 'Kulturna ruta bećarca i gange' osvojio nagradu na festivalu u Indiji

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 27. ožujka (FENA) - Putopisno-dokumentarni film “Kulturna ruta bećarca i gange“ osvojio je vrijednu nagradu na filmskom festivalu u Indiji.

Proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Global India International Film festivalu 2019., a prijavljen je i u konkurenciju za nagradu na filmskim festivalima u Bugarskoj, Španjolskoj, Latviji, Turskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Grčkoj, Azarbejdžanu, Maldivima, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sniman je na području Pleternice (RH) i Tomislavgrada (BiH), a prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti tih dvaju gradova.

Priču o dva grada i njihovim običajima, bećarcu i gangi priča tipični Englez, Jullian McDonnell, stand-up komičar, YouTuber, turistički promotor iz Londona i to je jedna od posebnosti filma.

U filmu su korišteni dokumentarni snimci oba grada s događanjima, zanimljivostima, povijesnom, kulturnom i tradicijskom baštinom, ali i gastronomskom ponudom tijekom godine, koje je režijski uklopio autor Alen Kocić.

Kako bi ljepota i vrijednost krajeva o kojima film govori, kao i način života ljudi oba grada, Pleternice, jedinog u svijetu brendiranog grada bećarca, i Tomislavgrada, jedinstvenog svjetskog brenda gange, bili što razumljiviji svima koji će ga pogledati autorski tim se potrudio sadržaj prezentirati i na engleskom i na hrvatskom jeziku, objavljeno je na službenim stranicama Općine Tomislavgrad.

Na ovom jedinstvenom projektu, kojemu je nositelj Grad Pleternica, a partner Općina Tomislavgrad, radio je veliki tim ljudi, na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozić i načelnikom Ivanom Vukadinom.

Cilj projekta je oživotvorenje nematerijalne kulturne baštine - bećarca i gange, koja će postati turistička atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.

U konačnici cilj je razvoj obje sredine u gospodarskom i infrastrukturnom smislu, stvaranje kvalitetnijih uvjeta življenja i ostanak u svom rodnom kraju.

Film je nastao je u sklopu istoimenog prekograničnog europskog projekta Interreg-IPA-CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora vrijednog 2,35 milijuna eura, koji se s 85 posto sredstava financira iz europskih fondova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta