Bosna i Hercegovina     | 27.03.2019. 16:32 |

Na području BPK-a nema oboljelih od morbila

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27.marta (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) do sada nije zabilježen niti jedan slučaj oboljelih od morbila - potvrdila je Feni direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Medina Bičo.

Napomenula je da su zbog edpidemije morbila u Kantonu Sarajevo i drugim sredinama u BiH, u skladu s preporukama federalnog Zavoda, sve zdravstvene ustanove obaviještene o potrebi pojačanog nadzora nad morbilima, odnosno prevenciji, otkrivanju i prijavljivanju ove bolesti.

„U BPK-a do sada nije bilo prijava oboljelih od morbila, ali obzirom da je tokom 2016. i 2017. godine zabilježen pad procenta imunizacije MRP vakcinom ispod 80 posto, to može biti uzrok da se ovo oboljenje pojavi i na području ovog kantona“ - upozorila  je Bičo.

Naglasila je da je prošle godine izvršena revizija kartona i upućen poziv roditeljima koji nisu vakcinisali djecu, da to učine. To je umnogome popravilo stanje, ali je opasnost od morbila i dalje je prisutna.

„U prošloj godini smo imali nešto bolji procenat vakcinacije od 93,33 posto, a najbolja zaštita od ove bolesti je upravo vakcina. Još jednom apelujemo na roditelje koji nisu vakcinisali svoju djecu da to odmah učine, jer morbile su ozbiljna infektivna bolest“ - istakla je Bičo.

Dodala je da djeca obolijevaju i ukoliko majke nisu vakcinisane te da su posebno ugrožena djeca koja zbog zdravstvenih problema ne mogu biti vakcinisana.

„Zato treba voditi računa da ta djeca ne dođu u situaciju da im neko prenese ovu bolest i ugrozi njihove živote. MRP vakcina je sigurna i spriječava pojavu mobila, rubeole i parotitisa. Vakcina je dostupna i besplatna, a djeca koja nisu vakcinisana od 1 do 6 godine mogu to naknadno učiniti, čak i do 18 godine života. O eliminaciji morbila u populaciji se može govoriti jedino kod postizanja vakcinisanosti od 95 posto, kada stanovništvo stiče kolektivni imunitet“ - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Bajramović: Bojazan treba da ima svaki roditelj nevakcinisanog djeteta zbog aktuelne epidemije

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'