Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 09:05 |

Spahić čestitao Prvoj gimnaziji Sarajevo 140 godina od osnivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Predsjednik Odbora za obilježavanje 140 godina od osnivanja Prve gimnazije u Sarajevu Ibrahim Spahić uputio je čestitku kolektivu najznačajnije i najstarije multikulturalne srednje škole u BiH povodom odluke Skupštine Kantona Sarajevo da se toj obrazovnoj instituciji dodijeli Plaketa KS.

Spahić je podsjetio da je ta jedinstvena institucija obrazovanja, nauke i kulture kroz bosanskohercegovačku i evropsku povijest modernog svijeta tokom tri stoljeća bila i ostala svjetionik znanja.

- Rođena kada i Albert Ajnštajn, Prva gimnazija i danas je rasadnik novih, talentovanih generacija učenika i profesora, a to će potvrditi i program obilježavanja 140 godina Prve gimnazije koji počinje u aprilu ove godine i traje do aprila 2020. - istaknuo je Spahić.

Također je uputio javni poziv nadležnim institucijama da u Gimnazijskoj ulici u kojoj su  Prva gimnazija, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i OŠ "Safvet-beg Bašagić", zgrade koje su proglašene nacionalnim spomenicima BiH, budu riješeni parking i ulična trgovina.

Pozvao je i da nadležni trajno riješe problem grijanja Prve gimnazije, rekonstruiraju i stave u funkciju umjetnosti njen jedinstveni podrumski prostor i obnove školski sportski i kulturni centar gimnazijalaca Sarajeva, dvorište Metalac, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao Vaskrs

Predsjednik i dopredsjednik Skupštine Distrikta čestitali Uskrs

Helez: Sloboda medija i novinarstvo predstavljaju temelj demokratije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel