Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 14:02 |

Obilježena 26. godišnjica 101. motorizovane brigade Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U Općini Novi Grad Sarajevo sinoć je održana akademija, povodom obilježavanja 26. godišnjice 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, saboraci, članova šehidskih i porodica poginulih boraca, generali Rizvo Pleh i Fikret Muslimović, predstavnici Općine Novi Grad te predstavnici obrazovnih ustanova, učenika i građana.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili su se svi zajedno šehida i poginulih boraca, a evocirane su uspomene na herojsku borbu pripadnika te brigade.

Prisutnima su se obratili i predsjednik UO Udruženja "101. motorizovana brigada" Hamdija Lagumdžić, ratni komandant bataljona Bajro Čomor, general Rizvo Pleh i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Čomor je, tom prilikom, kazao da je bila čast biti borac 101. brigade, koja je osnovana 1. marta 1993. godine. Podsjetio je da su kroz ovu brigadu prošla 8. 172 borca i 858 starješina, koji su dali veliki doprinos u odbrani Sarajeva i BiH. Mnogo je boraca dalo svoje živote u odbrani naše domovine. U toj herojskoj odbrani BiH od agresora poginula su 472 pripadnika 101. motorizovane brigade, a 26 je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

- Borbu za odbranu najviše smo vodili na ovim prostorima, prostorima na kojima smo i živjeli. Naselja kao što su Mojmilo, Otoka, Aneks, Saraj Polje odbranilo je i sačuvalo lokalno stanovništvo - naglasio je Čomor.

General i načelnik štaba ratne 101. brigade Rizvo Pleh u svom govoru osvrnuo se na prekomandu u tu brigadu.

Zona odgovornosti te brigade na sarajevskom ratištu protezala se na području dvije općine - Novi Grad i Novo Sarajevo, od Vrbanja mosta, preko Hrasnog Brda, Trga heroja, Hrasnog, Mojmila, do padina prema Dobrinji. Značajne bitke u kojima je ova brigada učestvovala vodile su se na (Mojmilo), Hrasnom Brdu, Trgu heroja, Ozrenskoj i Vrbovskoj ulici, Poljinama, Dobrinji.

Uime domaćina, skupu se obratio i načelnik Efendić, koji je podsjetio na ratni period i ukazao na značaj boraca 101. motorizovane brigade u odbrani općine Novi Grad, grada Sarajeva i države BiH.

- Politička i vojna organizacija našeg naroda koja se desila u periodu 1992.-1995. godine bila je naše najveće dostignuće. Da nismo bili jedinstveni ne bi se bili u mogućnosti odbraniti. Mi moramo ostati jednistveni - jačati i graditi našu državu i danas. Socijalno pitanje ne može biti osnova koja nas određuje prema ratu i onome što se dešavalo, moramo svi uložiti napore za prosperitetniju budućnost, a Općina Novi Grad će uvijek podržati borce u njihovim nastojanjima da zakonskim putem na višim nivoima vlasti urede statusna pitanja demobilisanih boraca - kazao je Efendić, istaknuvši da su obilježavanja godišnjica dobra prilika da se na pravi način prisjetimo svih boraca i njihovih herojskih borbi.

Interpretacijama hora i prigodnim recitalom učenika OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" upotpunjen je program svečane akademije, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'