Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 12:50 |

U Banjoj Luci izložba o lipicancima uoči nominacije za UNESCO-vu listu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28.marta (FENA) - Izložba "Tradicija uzgoja konja lipicanaca" bit će otvorena 5. aprila, u Muzeju Republike Srpske (RS) u Banjoj Luci.

Izložba predstavlja dio procesa međunarodne nominacije ove tradicije za upis na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Izložba u Muzeju RS-a, kako navode, predstavit će kulturu i tradiciju uzgoja lipicanaca te sistematski pristup čuvanju ove pasmine na području Bosne i Hercegovine, koji počinje osnivanjem ergele „Vučijak“ u Prnjavoru 1946. godine.

-Upis na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva obezbijedit će ovoj tradiciji visok nivo zaštite, novu popularnost te bolje prihode za daljnji rad - saopćeno je iz Muzeja RS, koji je bio realizator upisa Zmijanjskog veza na Listu, a kojem je već sama nominacija obezbijedila prepoznatljivost na evropskom nivou a i šire, a upisom 2014. godine ovaj plavi vez sa Zmijanja postao je pečat jednog podneblja i simbol koji njeguje identitet naroda.

Budući da su konji lipicanci i tradicija njihovog uzgoja od značaja za brojne zemlje u regionu, proces nominacije će dodatno doprinijeti saradnji između zemalja učesnica.

BiH, Slovenija, Austrija, Italija, Hrvatsaka, Slovačka i Mađarska trenutno rade na aplikaciji za međunarodnu nominaciju, koju u RS-u pripremaju muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, etnolog u Muzeju RS i dr. Miljan Erbez, viši sručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Odjeljenje za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja RS-a je u okviru procesa nominacije, zajedno sa ekipom Radio Televizije RS-a i dr. Miljanom Erbezom iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, pripremilo film 'Tradicionalni uzgoj konja lipicanaca'.

Iz Muzeja RS-a ističu da opsežan nominacioni dokument sačinjavaju izložba, publikacija, te aktivnosti koje će dokazati značaj ove tradicije kao integralnog elementa svjetske baštine.

-Proces nominacije je u toku, a uskoro ćemo uredničkoj grupi dostaviti materijale kako bi se u junu pripremio zajednički tekst za nominaciju. Naredni sastanak nacionalnih koordinatora i eksperata za nematerijalno nasljeđe je u septembru, kada će se finalizirati mjere zaštite međunarodne tradicije uzgoja lipicanaca - objasnio je muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, vođa Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasleđe Muzeja RS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta