Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 15:21 |

Obilježena 75-godišnjica od ustaških vješanja građana Sarajeva

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo obilježili su danas na spomeniku Marijin dvor - Aleja lipa 75-godišnjicu vješanja građana Sarajeva.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Sretko Hadžiabdić, antifašisti se danas prisjećaju 55 građana Sarajeva, antifašista, koje su njemački kolaboratori na samom kraju rata objesili.   

- Danas se sjećamo 55 obješenih građana Sarajeva, antifašista, koje su ustaše u noći s 27. na 28. mart 1945. godine objesili samo zato što su bili antifašisti, rodoljubi i nisu htjeli da izdaju domovinu i rade za Njemačku - kazao je Hadžiabdić u izjavi za Fenu. 

Dodaje da je žalosno što obilježavanju nisu prisustvovali predstavnici vlasti, te da Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo čini što je moguće da vrijednosti antifašizma prenese na mlađe generacije. 

- Okupili smo učenike i mladost za koje se nadamo da će u sebi nositi antifašizam, jer nas će jednog dana nestati - zaključio je Hadžiabdić. 

Kod spomenika ubijenim Sarajlijama ispred Filozofskog fakulteta okupili su se predstavnici udruženja antifašista Narodnooslobodilačkog rata, ali i veliki broj srednjoškolaca koji su u okviru performansa obilježavanja pročitali imena 55 obješenih Sarajlija.

Spomenik ubijenim Sarajlijama podignut je 2008. godine.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta