Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 15:55 |

U OŠ “Saburina“ uveden novi sistem zagrijavanja vrijedan 100.000 eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U Osnovnoj školi "Saburina" u Sarajevu danas je predstavljen projekt Ambasade Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Povećanje energetske efikasnosti objekta", saopćeno je.

U objektu je instaliran novi sistem zagrijavanja putem infra panela s električnim napajanjem, čija je vrijednost 100.000 eura.

Radi se o projektnoj saradnji ambasada Republike Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske (V4 – višegradska grupa) i Japana, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prvi projekt finansirala je slovačka ambasada, dok će preostale ambasade finansirati zamjenu prozora i vrata, sanaciju toaleta, rekonstrukciju biblioteke i prostorije za produženi boravak, te dvorišta i terase u što će biti uloženo oko 270.000 KM.

U projektu uvođenja novog sistema grijanja u OŠ“Saburina“ učestvovali su i Gradska uprava Sarajeva iznosom od 18.000 KM, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 7.000 KM.

Općina Stari Grad izdala je potrebne saglasnosti za izvođenje radova te za završetak uvođenja ovog sistema i zamjenu parketa u kabinetima izdvojila 4.000 KM. Ambasador Slovačke Republike Martin Kačo kazao je da je riječ o pilot-projektu koji može pokazati i postaviti dugoročnu održivost nove kvalitete okoliša.

OŠ "Saburina" je do sada koristila strukturno stare radijatore grijane toplom vodom, gdje je izvor toplote za taj sistem bio plinski kotao, ugrađen u njihove prostorije. Nova tehnologija izgrađena je prema EU standardima i EU direktivama kroz predložene alternativne izvore toplote, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kasumović: Cijene grijanja ostaju nepromijenjene u skladu s važećim ugovorima

Beograd: Parnični postupak protiv roditelja dječaka-ubojice iz škole 'Ribnikar'

Posušje: 90 godina školstva na Gracu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana