Svijet     | 28.03.2019. 16:55 |

Američki sud odredio izricanje kazne Mariji Butini za 26. april

FENA Internet

WASHINGTON, 28. marta (FENA) -Ruska aktivistica za pravo na posjedovanje oružja bit će osuđena narednog mjeseca nakon što je priznala da je bila tajni agent Kremlja pokušavajući da se infiltrira u konzervativne američke grupe tokom uspona na vlast Donalda Trumpa.

Marija Butina uz četvrtak se kratko pojavila u saveznom sudu u Washingtonu, gdje je sutkinja Tanya Chutkan odredila 26. april za datum izricanja kazne Butini.

Butina, koja je nosila zelenu zatvorsku uniformu i  s kosom svezanom u rep, nije govorila tokom ročišta u sudnici. 

Ona se u decembru prošle godine izjasnila krivom po optužbi da je radila kao neregistrovani strani agent i pristala je da sarađuje s istražiteljima u okviru nagodbe o krivici sa saveznim tužiocima.

Butina je priznala da su ona i bivši ruski poslanik Aleksandar Toršin koristili svoje kontakte u Nacionalnom udruženju za oružje kako bi pronašli kanale prema američkim konzervativcima tokom predizborne kampanje iz 2016. u kojoj je Republiknac Trump porazio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Dvije optužbe protiv Butine podnijeli su savezni tužioci u Washingtonu i njen slučaj je nevezan s istragom specijalnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore u 2016.

Mueller je zaključio svoju istragu i predao je izvještaj državnom tužiocu Williamu Barru prošle sedmice. U pismu Kongresu na četiri stranice, Barr je naveo da specijalni istražitelj nije ustanovio da je Trumpova kampanja "kovala urote ili je koordinirala" s ruskom vladom radi uticanja na ishod izbora u 206. Mueller nije došao ni do kakvog zaključka da je Trump opstruirao saveznu istragu, ali je državni tužilac izjavio kako je nedovoljno dokaza da je Trump opstruirao pravdu pokušavajući da se upliće u Muellerovu istragu.

Butina se suočava s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora, iako su njeni advokati ranije saopćili kako smjernice o presudama saveznih sudova ne preporučuju više od šest mjeseci zatvora. Ona je u pritvoru od hapšenja u julu, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana