Kultura     | 29.03.2019. 09:09 |

Postdramska rock opera 'Pink moon' večeras na 17. TKT Festu

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. marta (FENA) - Komedijom ''Seksi rublje'' autora Mishele Riml sinoć se u okviru 17. Teatar kabare Tuzla (TKT) Festa predstavila glumačka postava Vlasta i Igor Golub iz Kazališta Virovitica.

S obzirom na to da je riječ o glumcima koji iza sebe nose bogatu glumačku karijeru i vrijeme provedeno u braku, predstavu su na vrlo energičan način, smisleno, aktuelno i emotivno prenijeli tuzlanskoj publici gdje su se mogle pronaći u temi braka i starije generacije i mlađe generacije, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

Večeras će na sceni Teatra kabare Tuzla biti izvedena predstava Pink moon autora Daria Bevandr u režiji Saše Peševskog nastaloj u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Dina Mušanović, Benjamin Bajramović.

Riječ je o pozorišnom uprizorenju koje je dosta aktuelno i koje u podnaslovu teksta krije određenje ''Postdramska rock opera'', samim tim muzika je dosta povezana s dramskom pričom gdje likovi igraju svoje uloge na dokumentaristički način što je na svojstven način kombinacija fikcije i fakcije. Dario Bevanda gradi likove duboko nezadovoljnih i usamljenih ljudi kojima život curi kroz prste. Ispod maski, oskudnih dijaloga, vidno tinjaju potiskivane, prigušene emocije, dopuštajući da naslutimo neiskazivo - bolnu svijest o sopstvenoj unutrašnjoj pustinji, pokidanim vezama, ali i nježnoj, čežnjivoj potrebi za bližnjim. Jer, jednostavno, levinasovski rečeno, nema slobode bez saodnosa, bez blizine i pokušaja razumijevanja drugog.

U subotu, 30. marta na sceni Teatra kabare Tuzla odigrat će se predstava "Hannah i Hanna" autora Johna Retallacka u režiji Miroljuba Mijatovića, nastaloj u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tokom trajanja 17. TKT Fest-a (27. marta - 2. aprila) publika će za sve festivalske predstave imati priliku dati ocjene od 1-5 i na taj način odabrati najbolju predstavu na 17. TKT Festu, a pozorišni kritičar Mladen Bićanić će davati kritički osvrt svakoj predstavi.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo