Bosna i Hercegovina     | 29.03.2019. 13:33 |

Srpsko građansko vijeće obilježilo 25 godina postojanja

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini obilježilo je 25 godina postojanja na svečanoj skupštini u Sarajevu, na kojoj su podijeljene plakete osnivačima Vijeća i zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Svečanost je počela pozdravnim obraćanjem gostiju iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatskog narodnog vijeća, dok su ostali gosti bili iz Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ i Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ureda ombudsmena u BiH, kao i Raif Dizdarević, jedan od bivših visokih funkcionera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Vršilac dužnosti predsjednika Vijeća Sretko Radišić je u njegovom obraćanju apelovao na zakonodavne izvršne i sudske vlasti na svim nivoima u BiH da ozbiljno, odgovorno i profesionalno izvršavaju zadaću, za šta su dobili povjerenje građana.

- Biće dobit za sve nas ukoliko ubrzamo i osnažimo procese integracije BiH u euroatlantski savez. Neka živi Bosna i Hercegovina, naša domovina i otadžbina, jer mi drugu i bolju nemamo - kazao je Radišić.

Zvanice je podsjetio na osnivanje asocijacije 27. marta ratne 1994. godine, kada je oformljeno Srpsko konsultaciono vijeće nakon prethodnog održavanja skupštine građana srpske nacionalnosti u Tuzli i Zenici.

- Podsjećamo da su tada gosti i delegati osnivačke skupštine krenuli na putovanje iz mnogih krajeva BiH i susjednih zemalja - Savezne Republike Jugoslavije, Hrvatske i šireg regiona, da su išli preko planine Igman i prošli kroz čuveni tunel ispod aerodroma od Hrasnice do Dobrinje te ušli u Sarajevo koje je bilo pod opsadom pune dvije godine od marta 1992. Vidjeli su prizore koje nikad nisu ni sanjali ni očekivali da će vidjeti - riječi su Sretka Radišića.

Među delegatima osnivačke skupštine, podsjetio je, bili su i pripadnici Armije BiH te Ministarstva unutrašnjih poslova iz reda srpskg naroda.

Radišić navodi također da je osnivačku skupštinu, održanu u tada ruševnom Hotelu Holiday Inn, otvorio akademik Ljubomir Berberović, a za prvog predsjednika Vijeća izabran Mirko Pejanović. Za govornicom su se smjenjivali mnogi pojedinci, gosti i delegati, kojih je ukupno bilo oko 400, po čemu je osnivački skup imao razmjere kongresa.

- Organizovanje građana srpske nacionalnosti u BiH bila je prije svega reakcija na rat, otpor ratu i zahtjev da se rat zaustavi i prekine stradanje nedužnih civila. To je bio glas za zajedništvo i komšijski život bez etničkih podjela. Skupština je osudila zločine, pokrenula proces uspostave povjerenja i pomirenja među narodima u BiH i založila se da BiH bude multietnička, građanska i cjelovita država ravnopravnih naroda i građana. Također je deklarisala svoj cilj da povratak svih prognanih i raseljenih na prijeratna ognjišta bude prioritet. To su bile samo neke od poruka skupštine - naglasio je  Radišić.

Ističe da je u vremenu najgoreg stanja među ljudima, a to je rat, kada je nit međunacionalnog povjerenja bila skoro prekinuta, održana spomenutaa osnivačka skupština građana srpske nacionalnosti koja je privukla veliku pažnju i imala zapažen odjek kako unutar BiH tako i u međunarodnim razmjerama.

-Skupština je pokazala da nikakav projekt etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini ne može prekinuti niti razoriti zajedništo i viševjekovnu tradiciju zajedničkog života. Skupština je pokazala da Radovan Karadžić i SDS ne predstavljaju sve Srbe. Ja i ovdje moram naglasiti da SGV nije nikada bio protiv srpskog naroda; na kraju, mi smo dio tog naroda. Ali jesmo kao građani srpske nacionalnosti bili za državu Bosnu i Hercegovinu, za njenu suverenost, cjelovitost, nezavisnost i teritorijalni integritet u međunarodno priznatim AVNOJ-evskim granicama. To smo rekli jasno prije 25 godina, to i danas kažemo - potcrtao je Radišić.

Govoreći o delovanju SGV-a u polijeratnom vremenu, naglasio je, među drugim aktivnostima, inicijativu za uvođenje odredbe o konstitutivnosti u ustave BiH, entiteta i kantona, koja je dobila epilog 2012., kada je odluku nametnuo tadašnji vioski predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

Konstitutivnost je u implementaciji postigla određene domete u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, dok su u javnom sektoru, najbolji rezultati postignut u policiji.

- Međutim, daleko smo od očekivanog i zacrtanog cilja da konstitutivnost omogući nacionalnu ravnopravnost. Nažalost, ravnopravnosti još nema u mnogim sferama, a posebno u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, državnim službama, javnim preduzećima, agencijama itd. Govoriti ili izdvojiti status jednog naroda, a ne uzeti u obzir i statusnu poziciju druga dva naroda ili svih građana koji žive u BiH, beskorisno je - kazao je između ostalog vršilac dužnosti predsjednika SGV-a - Pokreta za ravnopravnost. 

SGV - Pokret za ravnopravnost u BiH je, kako je rečeno, u zajedničkom frontu borbe sa srodnim nevladinim organizacijama, prevenstveno s Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskim narodnim vijećem i „Krugom 99“, u nastojanju da utiče na normalizaciju odnosa, da ublaži opasnu retoriku i da kao nukleus ili model multietničkog karaktera, proširi svoj primjer na što širi prostor Bosne i Hercegovine.

Svečana skupština povodom 25. godišnjice Vijeća počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom