Ekonomija     | 30.03.2019. 13:32 |

Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo program rekonstrukcije cesta za 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na jučerašnjoj sjednici program rekonstrukcije, održavanja i popravke ulica i lokalnih nekategorisanih cesta za ovu godinu.

Programom investicionog održavanja i rekonstrukcije cesta planirano je asfaltiranje i sanacija 21 ulice disperziranih po svim mjesnim zajednicama na području Novog Grada.

Radovi će biti izvođeni u ulicama: Cazinska od broja 30 do 60, zatim u Cazinskoj broj 15, gdje će se vršiti izgradnja nosivog potpornog zida, te ulici Harisa Kurtovića od broja 1 do 32, Kenana Demirovića od broja 68 do 54, Avde Hodžića od broja 76 do 60, dijela Kodžine ulice do spoja sa Novopazarskom ulicom, zatim ulice Vejsila Čurčića od broja 51 do 92, Derviša Sude Vražalice od broja 51 do 19, Adema Hubijara od broja 22 do broja 32, Safeta Isovića od broja 36 do broja 44, Smaila Šikala od broja 177 do 181, zatim u ulici Mahmuta Bušatlije čikma, te Safeta Ahmetspahića od spoja sa ulicom Brezanska.

U ulici Izeta Karšića čikma bit će izgrađen nosivi potporni zid, dok će se u ulici Ramiza Salčina vršiti sanacija dijela ceste od spoja sa ulicom Aleja Bosne srebrene. Radit će se i sanacija dijela ulice Numan paše Ćuprilića od broja 200 do broja 208, Braće Bešo od broja 70, Braće Fazlić od broja 30 do broja 28, kao i dva kraka Paljevske ulice, te sanacija dijela ulice Ranovačka od broja 129 do 133, kao i dijela Bjelugovićke ulice.

Planirana je i rezervna lista za sanaciju još sedam ulica kojom je obuhvaćena sanacija dijela ceste od spoja ulice Safeta Hadžića do raskrsnice sa ulicom Bosanskih kraljeva i Kodžina, zatim dijela ulice Adnana Žunića, Enesa Bičića, kao i dijela ulica Paljevska, Dobroševićka, Muzafera Mešića, te ulice Adija Mulabegovića.

Radovi će biti usklađeni s ostalim komunalnim projektima kao što su izgradnja separatne kanalizacione mreže, gasne i vodovodne mreže, tako da će se asfaltiranje cesta vršiti nakon radova na instalacijama. Na taj način bit će postignuta veća dugotrajnost saobraćajnica, jer će se time izbjeći prokopavanje ceste što će doprinjeti tome da saobraćajnice duže služe bez intervencija.

Kako je u ranijim godinama bilo problema sa izvođačima radova kod sanacije udarnih rupa koji nisu adekvatno odgovorili zahtjevima Općine, odlučeno je da od ove godine JP "Lokom" zbog efikasnijeg i bržeg rada preuzme dio ljetnog održavanja koji se odnosi na sanaciju udarnih rupa na lokalnim cestama.

"Lokom" je spreman, radna snaga je spremna i u dijelu koji se tiče redovnog održavanja izdvojeno je 100.000 KM za nabavku tampona, asfaltne mase i emulzije koji će biti dovoljni za saniranje oko 7.000 kvadrata, tačnije većinu udarnih rupa na lokalnim saobraćajnicama, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo