Bosna i Hercegovina     | 30.03.2019. 15:42 |

SDA: Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima historijski značaj (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Zamjenik predsjednika Glavnog odbra SDA Čedomir Lukić izjavio je danas u Sarajevu da je Glavni odbor Stranke na današnjoj redovnoj sjednici usvojio zakljuačke u kojima se naglašava da pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima historijski i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti i razumjeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku svijeta.

Istakao je da je presudom Karadžiću potvrđena istina o genocidnom projektu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine kroz sistematske zločine, istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva sa dijela teritorija RBiH.

- To je presuda projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić. Izrečena doživotna kazna predstavlja samo djelimičnu satisfakciju žrtvama, ali potvrđuje da je pravda, makar bila i djelomična, spora ali ipak dostižna. Očekujemo i zahtijevamo da vlasti u RS povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studenstkog doma na Palama  koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid - naveo je Lukić.

Dodao je da pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS, po apelaciji koju su uputili bošnjački i hrvatski delegati iz Vijeća naroda RS, te da je time Ustavni sud potvrdio svoju raniju odluku po apelacija Bakira Izetbegovića, tada člana Predsjedništva BiH.

Lukić je rekao da je obaveza vlasti RS da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu. Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti - kazao je Lukić.

Naglasio je da SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS i prijetnje koje im se upućuju, te pozivaju nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioci ovih napada. 

- Izražena je zabrinutost zbog informacija o vrbovanju državljana BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, s ciljem da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u našoj zemlji, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka - naveo je Lukić. 

Potcrtao je da SDA traži od policijsko-sigurnosnih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju, a od pravosudnih institucija traže da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

Lukić je rekao da Glavni odbor SDA daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata, kao i da pozdravlja politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu.

Također, dodao je da još jedanput pozivaju i druge stranke da pristupe formiranju široke koalicije patriotskih političkih snaga spremnih da odgovore na ozbiljne izazove koji su pred nama, i da stanu u zaštitu interesa Bosne i Hercegovine, i što prije se posvete predanom radu na provođenju reformi.

- Glavni odbor je pozdravio Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu. Data je podrška usaglašenom prijedlogu teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji su dogovorili  predstavnici  boračkih udruženja i resornog federalnog  ministarstva. Očekuju od Vlade FBiH da ovaj Zakon što prije uputi u parlamentarnu proceduru - rekao je Lukić.

Istakao je da je pozdravljen početak izgradnje  tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo -Goražde, kao i Odluka Parlamenta FBiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW TE Tuzla koja je neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH.

Lukić je kazao da Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od strane Haškog tribunala.

Osim toga, naveo je da je Glavni odbor SDA utvrdio prijedlog odluke o sazivanju 7. redovnog Kongresa SDA koji će biti održan 14. septembra 2019. i prijedlog odluke o provođenjeu redovnih izbora u SDA za mandatni period 2019. - 2023.

Pogledajte http://fena.ba/video/2775

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zkFUjd944BMyxd8fVJV8jqwCnPgjpo4N?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!