Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 13:52 |

Ekspertni tim NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine  Marina Pendeš primila je danas ekspertni tim NATO-a za unapređenje edukacije u oblasti odbrane (Defence education enhancement programme-DEEP), koji je predvodio Marc Di Paolo direktor Odbrambenog instituta za izgradnju kapaciteta.

Posjeta je planirana od Vojnog dijela Misije BiH pri NATO u Briselu u okviru programa saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a, nakon što je u novembru prošle godine Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH odobreno pristupanje NATO projektu za unapređenje edukacije u oblasti odbrane.

Pendeš je istakla da je saradnja u oblasti edukacije jedan od vidova partnerske saradnje BiH i NATO-a, te naglasila da MO i OSBiH, u okviru svojih ključnih zadataka imaju obavezu izgradnje kapaciteta oružanih snaga, kao jednog modernog sistema kompatibilnog NATO standardima. U tom kontekstu, kvalitet obuke i edukacije naših oficira i podoficira je izrazito važan, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeš je izrazila očekivanje da će današnja posjeta i smjernice, koje će uslijediti, podići interoperabilnost s NATO-om na još veći nivo.

- Uvjerena sam da je ova posjeta dodatni motiv nama u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, da se još više fokusiramo na implementacju svih naših ključnih dokumenata - rekla je Pendeš.

Također, ministrica je još jednom zahvalila NATO-u i komandantu NATO štaba u Sarajevu generalici Marti Bissell za napore koje čine da Oružane snage BiH imaju visok stepen interoperabilnosti s NATO-om.

Vođa NATO ekspertnog tima Marc Di Paolo naglasio je da je program zasnovan na osnovu potreba i zahtjeva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a da će NATO pomoći u stručnoj pomoći i resursima.

- Recept za uspjeh je otvorenost za obje strane - naglasio je Paolo, te izrazio očekivanje što skorijeg usvajanja smjernica i početka implementiranja projekta. 

Sastanku su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane BiH, te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo