Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 18:09 |

Švedska podrška za antikorupciju u BiH u iznosu od 1,9 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Švedska je, putem Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), odlučila podržati Transparency International (TI) BiH sa 1,9 miliona KM u naredne četiri godine.

Sporazum su danas potpisali direktorica odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström i predsjedavajući Upravnog odbora TI za BiH Srđan Blagovčanin, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Taj se dokument bazira na glavnim strateškim prioritetima koji su definirani strateškim planom, a to su uspostavljanje snažne i produktivne saradnje sa građanima i institucijama, sa posebnim fokusom na nosioce promjena koji su identificirani unutar institucija, potom usvajanje i praćenje uvođenja i provedbe antikorupcijskih standarda i politika na svim razinama vlasti u zemlji i borba za socijalnu pravdu te jačanje kapaciteta i imidža TI BiH i unapređenje položaja ove organizacije u globalnoj mreži.

Zaposlenica Transparency International BiH Lejla Hodžić nakon završenog magisterija u inostranstvu vratila se u Bosnu i Hercegovinu. Kaže da je jako sretna jer daje doprinos borbi protiv korupcije u BiH kao i da je ova finansijska podrška veoma važna za organizacije poput TI BiH kako bi, između ostalog, mladim ljudima mogli pružiti priliku za volontiranje ili prvo radno iskustvo.

- Transparency International u BiH je bila jedna od rijetkih organizacija u zemlji koja mi je pružila priliku za volontiranje tokom studija, te i za prvo zaposlenje što mi je kao mladoj osobi bilo izrazito bitno jer borba protiv korupcije u našem društvu treba biti cilj prvenstveno mladih osoba. Još tada, kao volonter, bila sam uključena u antikoruptivne aktivnosti TI BiH koje je podržala SIDA. Veliko mi je zadovoljstvo što se ta podrška u borbi protiv korupcije i dalje nastavlja - istakla je ona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo