Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 10:00 |

Švedska podržava ICMP-e u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Ambasada Švedske u Sarajevu potpisale su sporazum na temelju kojeg Švedska pomaže ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini s dodatnih 100.000 eura.

Sa ovim iznosom, Švedska je od 2002. godine podržala ICMP-ov rad u BiH sredstvima u iznosu 23.000.000 švedskih kruna.

- Ovaj novi grant dio je dugotrajne potpore Švedske doprinosu ICMP-a nastojanjima Bosne i Hercegovine da pronađe i identifikuje nestale osobe i osigura prava preživjelima - izjavila je danas šefica za razvoj i saradnju Ambasade Švedske Marie Bergstrom.

Pronalaženje i identifikacija osoba za kojima se još traga ključni je element održavanja mira i stabilnosti. ICMP-e pomaže vlastima pružajući ciljanu i učinkovitu pomoći zbog toga Švedska podržava ovaj program u Bosni i Hercegovini.

Šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan Matthew Holliday zahvalio je Vladi Švedske za podršku. Istaknuo je da su vlasti BiH do sada identifikovale gotovo 23.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba, “ali to i dalje znači da oko 8.000 porodica u ovoj državi još uvijek ne zna sudbinu svojih voljenih“.

Dodao je da te porodice imaju pravo na istinu, pravdu i reparacije, zbog čega se nastojanja u traženju nestalih moraju nastaviti. 

ICMP pomaže vlastima rješavanje pitanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH. Pruža i pomoć u području forenzičke antropologije i arheologije, a omogućava Bosni i Hercegoovini pristup ICMP-ovoj tehnologiji testiranja DNK i provjere podudarnosti u svrhu identifikacije.

Pored toga ICMP radi na jačanju kapaciteta sudske medicine u BiH i nastoji ojačati kapacitete Instituta za nestale osobe (INO) BiH, između ostalog radeći s vlastima BiH kako bi osigurali prenos upravljačkih odgovornosti u INO-u Vijeću ministara BiH putem izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH.

Time će INO biti u potpunosti bosanskohercegovačka institucija. Trenutno ICMP i Vijeće ministara dijele upravljačku odgovornost u INO-u, kao njegovi suosnivači - saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana