Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 12:45 |

Gotovo svaka druga žena doživjela neku vrstu rodno zasnovanog nasilja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. aprila (FENA) - Promocija Jedinstvenog paketa resursa za pružaoce zdravstvenih i psihosocijalnih usluga u Republici Srpskoj (RS) za rodno zasnovano nasilje, održana je danas u Banjoj Luci u prisustvu brojnih zvaničnika.

Ovaj dokument, prvi takve vrste u Republici Srpskoj, izradio je Fond UN-a za stanovništvo (UNFPA) u saradnji s Vladom Republike Srpske.

Cilj je internalizirati i uspostaviti mehanizme za rješavanje slučajeva osoba koje su preživjele rodno zasnovano nasilje. To uključuje protokole, proceduralne standarde i pakete obuke za odgovor na rodno zasnovano nasilje u zdravstvenom sektoru.

Zamjenica predstavnika UNFPA u BiH Gabrijela Jurela istakla je da istraživanja pokazuju da je gotovo svaka druga žena (47,3 posto u Republici Srpskoj) doživjela neku vrstu rodno zasnovanog nasilja.

-Ovo je surova stvarnost i kao takva zahtijeva strateški, dugoročni odgovor - rekla je Jurela.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić preporučuje korištenje svih publikacija sadržanih u Jedinstvenom paketu resursa za odgovor pružalaca zdravstvenih i psihosocijalnih usluga u Republici Srpskoj na rodno zasnovano nasilje nad svim pružateljima zdravstvenih i psihosocijalnih usluga u RS.

Rodno zasnovano nasilje je jedan od najozbiljnijih i najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava.

Svaka treća žena na svijetu doživjela je oblik nasilja u svom životu. Stoga, rješavanje ovog problema zahtijeva predan i koordiniran odgovor društva u cjelini, saopćili su organizatori ovog skupa.

-Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Vlada Republike Srpske veoma su posvećeni propisima koji se već godinama bave rodno zasnovanim nasiljem i trenutno smo u procesu izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Institucije nemaju toleranciju prema nasilju - rekla je ministrica porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthev Field je dodao da će ovaj dokument obezbijediti jednak i pravičan pristup žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana