Sport     | 02.04.2019. 14:20 |

Navijači Veleža pisali Čeferinu o navodnim neregularnostima u Prvoj ligi FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Udruženje navijača Veleža u Evropi uputilo je pismo prvom čovjeku Evropske fudbalske federacije (UEFA), Slovencu Aleksandru Čeferinu, u kojem žele ukazati na navodne neregularnosti u Prvoj ligi Federacije BiH, odnosno u borbi za prvo mjesto tog takmičenja koje donosi plasman u najviši rang bh. fudbala - Premijer ligu. 

Trenutno se za prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH i plasman u Premijer ligu bore mostarski Velež i sarajevski Olimpik, a Udruženje navijača Veleža u Evropi smatra da se na štetu mostarskog tima dešavaju neregularnosti koje imaju za cilj da osiguraju plasman Olimpika u Premijer ligu BiH.

- Od početka takmičenja Velež iz Mostara nalazi se na liderskoj poziciji. Prednost nad prvim pratiocem iznosila je i do deset bodova, a na zimskoj pauzi bila je sedam bodova. S početkom drugog dijela prvenstva počele su se dešavati neregularne, a samim time i sporne pojave koje su započele u 17. kolu na utakmici Goražde - Velež - stoji u saopćenju Udruženja.

Istovremeno tvrde da Fudbalski klub Olimpik ima naklonost Fudbalskog saveza BiH, a posebno u Stručnoj sudijskoj komisiji koju optužuju da određuje i delegira "kompromitovane sudije, koje tendenciozno pokušavaju spriječiti uspješan ishod utakmica do kraja prvenstva za Velež, a isto na takav način utiču i na pozitivan ishod svih utakmica FK Olimpic do kraja prvenstva".

- Sve se radi s jednom namjerom, a to je da se FK Velež spriječi da na sportski način dođe do prvog mjesta i plasmana u Premijer ligu BiH, te da na tom mjestu umjesto Veleža, neregularnim sredstvima na kraju bude njegov glavni konkurent Olimpik iz Sarajeva. Već sada se gotovo javno i otvoreno govori da će Olimpik do kraja prvenstva, a ostalo je još deset utakmica, zabilježiti svaku pobjedu i da će učiniti sve sa sudijama da izrežira nekoliko poraza Veleža koji ima četiri boda prednosti da bi ga na taj način prestigao - ističu iz Udruženja. 

Udruženje navijača Veleža u Evropi je zabrinuto da će preostale utakmice do kraja suditi sudije s nižeg ranga takmičenja, jer smatra da je među njima određen broj korumpiranih i kompromitovanih sudija.

- Na ovo ćemo upozoriti i nadležne Agencije za zaštitu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH, ali i vama na vrijeme šaljemo signal i upozoravamo na sva ova dešavanja koja uništavaju fudbal i onu čuvenu maksimu fair playa - neka pobijedi bolji - stoji u pismu upućenom predsjednik UEFA-e.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UEFA preselila utakmicu između Izraela i Islanda u Budimpeštu

Zvonimir Boban napušta visoku poziciju u UEFA-i

Britanija i Irska domaćini Eura 2028., Italija i Turska 2032. godine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!