Svijet     | 02.04.2019. 17:12 |

Grupa britanskih poslanika pokušava prinuditi May na dodatne odgode Brexita

FENA Internet

LONDON, 2. aprila (FENA) - Grupa britanskih poslanika saopćila je u utorak da će pokušati usvojiti zakon koji bi prinudio premijerku Theresu May da zatraži odgodu britanskog napuštanja Evropske unije, i time bi se spriječio potencijalno haotični scenarij napuštanja bloka bez sporazuma 12. aprila.

Parlament do sada nije uspio okupiti većinu za svaku alternativu sporazumu premijerke May, koji je tri puta odbijao. 

Napuštanje EU bez sporazuma 12. aprila je zadana zakonska opcija koja bi se pojavila ukoliko Britanija ne mogne ponuditi drugu opipljivu opciju čelnicima EU na vanrednom saamitu posvećenom Brexitu 10. aprila. 

- Sada smo u istinski opasnoj situaciji, uz rastući rizik scenarija bez sporazuma u roku od deset dana - izjavila je opozicijska poslanica  Yvette Cooper, koja je predložila zakon skupa sa sedmero ostalih poslanika iz nekoliko stranka, uključujući i konzervativce premijerke May.

- Premijerka ima odgovornost da spriječi da se to desi, ukoliko vlada ne djeluje hitno, onda će parlament imati odgovornost da osigura da se to desi, čak i u slučaju da smo probili rok - kazala je Cooper.   

Predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow izjavio je kako nije neuobičajeno da  prijedlog zakona bude usvojen u jednom danu u Donjem domu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog podrške Izraelu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo