Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 16:56 |

Tuzlaci traže završetak radova na centru za autizam (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 2. aprila (FENA) - ''Autizam je tu, zar ne vidiš'', naziv je manifestacije koja je održana danas ispred nedovršenog centra za autizam u Mjesnoj zajednici Bukinje, u Tuzli, gdje je ukazano na probleme s kojim se suočavaju djeca, osobe s autizmom i njihove porodice.

Članovi Udruženja roditelja djece i osoba s autizmom upozorili su na problem zastoja u izgradnji objekta prvog centra za autizam u BiH.

Slanjem poruke o važnosti izgradnje centra i puštanjem plavih balona u zrak obilježili su Svjetski dan autizma.

- Uvijek u lijepom ozračju dočekujemo ovaj datum. Ovaj dočekujemo s tugom, jer je prošli bio pun jakih obećanja o završetku centra, koji bi relaksirao kompletnu društvenu javnost i otvorio put ka EU i zaustavio kršenje ljudskih prava, sve to je prisutno kod nas - rekao je predsjednik Udruženja Meho Sadiković.

Poručili su da neće odustati od otvaranja centra, koji bi pružio adekvatnu brigu autističnoj djeci.

- Mi ćemo pokrenuti široku kampanju bunta da se nasilje nad ovom populacijom zaustavi, tražit ćemo podršku svih građana BiH, nemaju pravo da nas uništavaju. Ne možemo preventivno djelovati kada je u pitanju bilo kakva bolest kod djece - istakao je Sadiković.

Dodao je i da su mnoge porodice s autističnom djecom napustile BiH i spas pronašle u zemljama Evropske unije.

- Jedno dijete s autizmom tamo prima oko 2.000 eura, zato što su u takvom stanju. Imaju stanove, zapad je otvorio vrata našoj djeci i hvala im na tome - naveo je Sadiković.

Vlada Tuzlanskog kantona podržava zahtjeve i potrebe koje imaju djeca i odrasle autistične osobe. Međutim, za okončanje radova na centru nedostaje oko 200.000 KM.

- Za nastavak i završetak izgradnje centra trenutno na posebnom namjenskom računu budžeta TK-a je 341.000 KM od čega je 251.000 donatorskih sredstava, a ostatak je izdvojila Vlada TK iz budžeta za 2019. godinu - rekao je Anto Iljkić, sekretar u ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

Dodao je da su donatori Vlada Federacije BiH, Grad Tuzla, općine Srebrenik, Gračanica, Sapna i Organizacija ''World vision''.

Vlada TK, obavezala je tri ministarstva da obezbijede 200.000 hiljada KM.

Koordinator Centra za rani rast i razvoj Tuzla Mirjana Remetić kaže da u domu zdravlja mogu uraditi rani pregled na autizam, što nije dijagnoza. U grupi djece koja dolaze na vakcinu, od 18 do 24 mjeseca, rade testiranje na osnovu čega mogu naći djecu koja se čine da su u riziku za autizam.

U Tuzlanskom kantonu oko sedamdesetero djece i odraslih osoba ima autizam. Autističnim osobama potrebna je podrška 24 sata, 365 dana u godini.

Pogledajte http://fena.ba/video/2788

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dL4ydCaRN9e1mvzZVBo6Wen4PXygT1AI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Dom zdravlja Ljubuški počeo s primjenom Opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma ADOS-2

Otvaranje Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta