Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 18:47 |

Okrugli sto u Cazinu: Korupcija prisutna u svim sferama društva (VIDEO)

FENA Haris Dedović

CAZIN, 2. aprila (FENA) - Antikoruptivni procesi i zakonodavstvo tema je danas u Cazinu održanog sastanka koji je uz Koordinacioni tim i podršku gradonačelnika Nermina Ogreševića, organizirao OSCE, inače pokrovitelj ovakvih događaja.

Cilj sastanka je upoznavanje donosilaca propisa s njihovom ulogom u antikorupcijskim procesima i promovisanje njihovog većeg angažmana. Sastanku su pored predstavnika Gradske uprave i Gradskog vijeća Cazina, prisustvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti USK.

Zaključeno je da je korupcija prisutna u svim sferama bh. društva te da ova negativna pojava ne zaobilazi ni gradove odnosno općine Unsko-sanskog kantona. Najveći problem je, kažu, to što se građani mire s takvom činjenicom, a pošto ne vjeruju više nijednoj pravosudnoj instituciji, rijetko se ko usudi prijaviti bilo kakav vid korupcije.

U aktivnosti prepoznavanja i suzbijanja korupcije prvi se u BiH, još 2015. uključio grad Cazin, čije je Gradsko vijeće usvojilo i Antikorupcijski plan za period 2017. - 2020. godina.

- Po izjavama građana, najteža korupcija u BiH je zakonska korupcija protiv koje se vrlo teško boriti, u kojoj su ugrađeni lični interesi, u kojoj ima dvosmislenih riječi i dvojakog tumačenja i u kojoj, zbog nepreciznosti građani ne mogu ostvariti svoja prava i zbog toga odlaze vani - izjavio je Jusuf Bajrektarević, koordinator integriteta Grada  Cazina.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević dodaje da je korupcija veliki problem u BiH te da će biti potrebno mnogo raditi na tome da se ta pojava zaustavi.

U ovaj proces uključene su i sve cazinske javne ustanove a građanima je putem kutija za anonimno prijavljivanje pružena mogućnost detektovanja korupcije. Današnji sastanak samo je nastavak aktivnosti definisanja mjera i razvijanja što efikasnijih antikorupcijskih mehanizama.

- To je nešto što želimo primijeniti kao model u ostalim kantonima i gradovima BiH. Grad Cazin kao dobar primjer prakse je aktivan u borbi protiv korupcije. Prošle godine je bilo nekoliko aktivnosti na tu temu – naglašava Svetlana Stanisavljević, službenica za odnose s javnošću Misije OSCE -a u BiH.

- U četvrtak imamo i nastavak naših aktivnosti kada je u pitanju Vlada Kantona, i ovaj primjer iz Grada Cazina želimo prenijeti i na Kanton, da USK bude prvi u BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije – ističe Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Ranije je Vlada USK, kazano je, kroz zaseban Budžet omogućila nezavisnost policije, dok se puno toga mora regulisati u samoj legislativi što je veoma dug proces.

- Takva zakonska rješenja moramo mijenjati. Dakle, utvrditi njihove nepravilnosti, manjkavosti i mijenjati ih u hitnim procedurama kako bi onima koji provode zakone koje mi donosimo omogućili da se efikasnije bore protiv korupocije - rekao je Agan Bunić, predsjdavajući Skupštine USK.

Husein Rošić, zastupnik u Parlamentu FBiH naglašava da je korupcija najveća pošast u BiH koja izjeda društvo, pogotovo onaj segment ekonomske politike gdje je korupcija uzrok slabijeg priliva sredstava.

U borbi protiv korupcije najbitnije je kažu utjecati na  svijest građana, te uključiti sve nadležne institucije, a naročito pravosudne organe.

Pogledajte http://fena.ba/video/2789

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yNZ9dPJJX9-pFis1Jf33OcHE8UO_ihTA?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Akcija šišanja i darivanja kose u srijedu Cazinu, za Projekt 'Moja kosa tvoja kosa'

Bećirović u Cazinu: Krajina je dala pečat slobodi BiH i zaslužuje najviše poštovanje

Stari grad Ostrožac sa tri historijske epohe privlači turiste iz cijele BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'