Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 09:48 |

Novi Grad - Edukacija nastavnika i učenika u cilju zaštite od požara

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Prva edukacija nastavnog vijeća iz oblasti zaštite i spašavanja u OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" održana je u okviru projekta „Edukacija stanovništva iz oblasti zaštite i spašavanja“, saopćeno je iz Općine Novi  Grad.

Projekt  je Općina pokrenula prošle godine, a prema usvojenom planu i programu edukacije za ovu godinu, ciljna grupa su nastavnici i učenici novogradskih osnovnih škola.

Samira Nukić, direktorica istakla je da je cilj integriranje projekta u nastavne i vannastavne aktivnosti.

Predsjedavajući Općinskog vijeća  Rusmir Baljić, naglasio je da će se Općina Novi Grad zalagati da poboljša stanje u društvu, te da kroz ovakav projekat približi problematiku zaštite od požara kako nastavnicima, tako i djeci.

Cilj projekta je podizanje svijesti građana o njihovim pravima i dužnostima, preventivnim mjerama zaštite, upoznavanje s rizicima ali i ponašanjem u slučaju nastanka požara.

Elvis Hodžić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća i koordinator ovog projekta, iznio je uvodne napomene te održao edukaciju. Istakao je kako je cilj prezentacije da se pomogne nastavnom osoblju u radu s djecom a u vezi s opasnostima izazvanim požarom.

Prikazan je i animirani video za djecu, izrađen u okviru kampanje „Oprezni i spremni“, a koji će nastavnici zajedno s prezentacijama edukatora prezentirati djeci na časovima odjeljenske zajednice, te na taj način utjecati na kreiranje boljih i savjesnih budućih nosilaca društvene aktivnosti i sigurnijeg okruženja.

Edukacija će se u narednim danima provesti i u svim ostalim novogradskim osnovnim školama, nakon čega će uslijediti praktičina vježba evakuacije učenika, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novi Grad - Proizvodnja euro paleta nije isključivo muški posao

Izložba fotografija Zemaljskog muzeja u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba slika i crteža Ismeta Mujezinovića u Galeriji Novi Grad

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel