Svijet     | 03.04.2019. 16:45 |

Lightfoot: Chicago se ponovo rađa

FENA Internet

CHICAGO, 3. aprila (FENA) - Uvjerljiva pobjeda novoizabrane gradonačelnice Chicaga Lori Lightfoot jasan je poziv na promjene u gradskoj vijećnici i istorijsko je odbacivanje starog političkog stila koji dugo vremena definira politiku trećeg po veličini američkog grada.

Lightfoot, bivša savezna tužiteljica koja nikada nije izabrana na javni položaj, porazila je u utorak predsjedavajućeg oblasti Cook i dugogodišnjeg gradskog vijećnika Tonija Preckwinklea, dobijajući podršku glasača iz svih djelova grada. Kasni rezultati pokazuju da je  Lightfoot (56) pobjedila u svakoj od 50 gradskih općina.

Ona je također stvorila istoriju, postajući prva crnkinja i prva otvoreno homoseksualna osoba koja je izabrana za gradonačelnika Chicaga.

Chicago će postati najveći američki grad u kome crnkinja obavlja dužnost gradonačelnika kada Lightfoot položi zakletvu 20. maja. Ona će se pridružiti grupi od nekoliko crnkinja koje trenutno obavljaju dužnost gradonačelnika u velikim američkim gradovima, među kojima su Atlanta i New Orleans, i bit će druga žena na čelu Chicaga.

- Večeras je vani mnogo djevojčica i dječaka koji nas posmatraju. Oni nas gledaju i vide početak nečega pomalo drugačijeg. Oni vide da se grad ponovo rađa - poručila je Lightfoot oduševljenoj masi svojih pristalica. 

Obećala je učiniti Chicago "mjestom u kojem vaš poštanski broj ne određuje vašu sudbinu" dok je govorila o nasilju u gradu, i najavila da će "prekinuti beskonačni krug korupcije u ovom graadu" koji omogućuje političarima da profitiraju od svojih položaja.

Lightfoot je iznenađujuća pobjednica prvog kruga gradskih izbora u februaru kada se natjecalo 14 kandidata da naslijedi gradonačelnika Rahma Emanuela, koji je odlučio da se natječe za treći mandat.

Ona je iskoristila zgražanje javnosti kada je bijeli policajac pucao na crnog tinejdžera Laquana McDonalda kako bi pokrenula svoju reformsku kampanju. Ušla je u izbornu utrku čak i prije nego što je Emanuel objavio da neće tražiti reizbor u jeku kritika da je prvobitno odbijao da objavi snimak pucnjave, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pucnjava u Chicagu u Noći vještica, 14 osoba ranjeno

Rishi Sunak novi čelnik Konzervativne stranke i britanski premijer

Osumnjičeni za ubistvo u Chicagu napad planirao sedmicama, legalno kupio više komada vatrenog oružja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!