Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 17:09 |

Ministrica Pendeš primila predstavnike Inspektorata odbrane Republike Hrvatske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa saradnicima, brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem i pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem primila je danas predstavnike Inspektorata odbrane Republike Hrvatske na čelu s glavnim inspektorom generalmajorom Slavenom Zdilarom, a sastanku je prisustvovao i vojni ataše Hrvatske u BiH Marin Gregorović.

Pendeš je izrazila dobrodošlicu predstavnicima Inspektorata odbrane Republike Hrvatske, te se u kratkim crtama osvrnula na trenutne  aktivnosti MO i OS BiH, a koje se odnose na aktivaciju MAP-a, i druge aktivnosti Ministarstva odbrane na putu ka euroatlantskim integracijama.

Pohvalila je dosadašnje aktivnosti Generalnog inspektorata MO BiH koji reguliraju provođenje prava proisteklih iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakona o odbrani BiH, kao provođenje i drugih zakonskih i podzakonskih akata koje koriste pripadnici MO i OS BiH.

Razgovarano je i o iskustvima u radu inspektora kao i o saradnji u  oblasti obuke, te Planu integriteta i rizicima na korupciju.

Dalji rad tokom posjete od 2.do 4. aprila, inspektori MO BiH i MO Hrvatske će nastaviti kroz ekspertske razgovore i razmjenu iskustava u radu inspektora ove dvije zemlje.

Pored navedenih aktivnosti predstavnici Inspektorata odbrane Republike Hrvatske posjetit će Ambasadu Republike Hrvatske u BiH i Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

U timu Inspektorata odbrane Hrvatske bili su  inspektori brigadir Radmilo Jasak, brigadir Mirja Mantolić i pukovnik Jure Stipić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta