Stranačke aktivnosti     | 04.04.2019. 10:18 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Regionalni odbor Naše stranke Zapad objavio je danas na konferenciji za medije održanoj u Bihaću kako je Naša stranka zadovoljna ispunjavanjem svojih uslova za podršku Vladi USK na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem, te kako će je podržavati i u idućem tromjesečnom periodu. Na konferenciji održanoj povodom prvih sto dana rada Vlade USK predstavljena je analiza ispunjenja stavki iz dokumenta „Pregovaračke osnove“ koji sadržava uvjete za podršku radu vlade koju su formirali ASDA-Pomak, SDP, SBB i NB.

Regionalni odbor Naše stranke Zapad je zasjedao 31. marta u Sanskom Mostu i ocijenio dinamiku ispunjavanja uvjeta za podršku Vladi USK zadovoljavajućom. Na osnovu tog zaključka donesena je odluka o nastavku podrške, s tim da će se svaka tri mjeseca raditi revizija urađenog i na osnovu ostvarenih rezultata odlučivati o daljnjoj podršci trenutnoj Vladi ili njenom eventualnom prekidu.

Na konferenciji za medije je istaknuto kako je prvi uvjet za podršku Vladi bila strateška odrednica o izdvajanju deset posto budžeta USK za 2019. godinu u razvojne svrhe, ali se ispostavilo da su dugovi Kantona toliko veliki da ovu odrednicu nije moguće ispuniti. Stoga je dogovoreno da izdvajanja za razvoj budu maksimalizirana koliko je god moguće bez striktnog vezivanja za određeni postotak, ali da se vrši monitoring povećanja tih izdvajanja i njihovog raspoređivanja po sektorima djelatnosti.

U sklopu prvog uvjeta traženo je da se usvoji Zakon o poticajima ulaganju na USK, da se strategija izdvajanja za poticaje u poljoprivredi zasniva na podsticanju poljoprivrednika koji ostvaruju povećanje proizvodnje te da se osigura sufinansiranje projekata iz EU fondova i međunarodnih organizacija. Nacrt traženog zakona će biti pred zastupnicima u septembru, sredstva za izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u USK su predviđena budžetom i njeno usvajanje se očekuje do kraja godine, tako da bi isplata poticaja prema njoj počela već od 2020. godine. Takođe, sredstva za sufinansiranje projekata su izdvojena, doduše u skromnom iznosu koji se može smatrati dobrim početkom. Uz ovo, Vlada je ispoštovala i zahtjeve NS za povećanje subvencija privredi i poljoprivredi.

Naša stranka je zahtijevala i nultu toleranciju prema korupciji te donošenje propisa navedenih u „Pregovaračkim osnovama“ koji se tiču borbe protiv korupcije. Ministarstvo pravosuđa je donijelo Odluku o izradi plana integriteta, formiralo radna tijela i rok za izradu ovog plana je 15. april 2019. godine. Takođe, u pripremi je dokument koji će obavezati izabrane zvaničnike da podnose izvještaj o stanju korupcije i poduzetim mjerama.

Treći uvjet za podršku Vladi bio je donošenje Zakona o porijeklu imovine izabranih zvaničnika u roku od šest mjeseci. Zakon o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u USK predviđen je Programom rada Skupštine USK za 2019. godinu. U formi nacrta pred Skupštinom će se pojaviti u junu, a kao prijedlog bit će razmatran u septembru 2019. godine. Četvrti uvjet bio je objedinjavanje javnih nabavki svih kantonalnih institucija i očekuju se podaci o realizaciji ovog cilja.

Kad je u pitanju peti uvjet – pokretanje reforme obrazovnog sistema – pokrenut je značajan proces analize i provjere rada 70 obrazovnih institucija (bez visokog obrazovanja) a izvještaj radne grupe s prijedlogom mjera se očekuje do sredine aprila. Šesti uvjet bio je je smanjenje privilegija i iznosa plata i naknada u organima vlasti USK, odnosno izmjene Zakona  o plaćama i naknadama u organima vlasti USK. Prijedlog ovih izmjena predviđen je Programom rada Skupštine USK za maj 2019. godine.

Na osnovu ovih podataka, Regionalni odbor Naše stranke Zapad je zaključio kako su Vlada i Skupština pokrenule konkretne procese u pet od šest uvjeta iz „Pregovaračkih osnova“ što se može ocijeniti kao zadovoljavajuće, uz nastavak praćenja rada vlasti u iduća tri mjeseca. Naša stranka ocjenjuje kako je prvih sto dana rada Vlade obilježilo nekoliko najvažnijih problema kao što su migrantska kriza, štrajk sindikata doktora i stomatologa, problemom čuvara šuma – lugara, te niz drugih problema.

S tim u vezi, Naša stranka podržava mjere Vlade ka rješavanju problema sa smještajem migranata, zatim mjere koje će dovesti do plana reforme zdravstva u USK, uređenja stanja u sektoru šumarstva, kao i do odlučnih i hrabrih, ali nepopularnih mjera u oblasti obrazovanja. Takođe, zapaženi su i neki odlični rezultati Vlade kao što su pregovori o izgradnji vjetroparka na lokaciji Teočak, zatvoren dug prema BBI banci, napravljen plan sufinansiranja privrede USK, održani sastanci s potencijalnim investitorima u Drvnu industriju Sanica, aktivnosti na pokretanju namjenske industrije, inicijativa za gasifikaciju kantona, inicijativa za novi zakon o javno-privatnom partnerstvu... U analizi se pozdravljaju povećanja i isplate subvencija, izdvajanje sredstava za opremanje policije, kao i planirana kupovina poslovne zgrade u nekadašnjem Kombiteksu s namjerom da se sve kantonalne institucije presele na jedno mjesto i smanje godišnja izdvajanja za najam prostorija za oko 300.000 KM.

Na kraju, u analizi se posebno pohvaljuje rad premijera Mustafe Ružnića i angažman pojedinih ministara, ali se primjećuju i tromost administrativnog aparata te njegova sporost u provođenju reformskih procesa. Kao zamjerke navode se nedovoljna transparentnost, manjak analitičkog pristupa, te nekonkretnost u definisanju parametara ostvarenosti ciljeva Vlade. Naša stranka upozorava da se ne smiju preuzeti stečene navike prošlih garnitura vlasti, da se mora obratiti posebna pažnja na selekciju kvalitetnih kadrova te da se mora zauzeti odlučan pristup principu odgovornosti gdje će se svaki slučaj otkrivenih kršenja zakona od strane prethodnika na vlasti prijaviti nadležnim policijskim i sudskim organima.

„Sto dana je puno, ali i premalo da se izvučemo iz gomile problema, stoga generalno ocjenjujemo nastojanja većine na USK pozitivnim i nastavljamo sa podrškom njihovom radu.“ – zaključuje se u analizi Regionalnog odbora Naše stranke Zapad.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'