Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 12:52 |

Mektić: Ojačati kapacitete Granične policiju BiH kao pomoć u kontroli granice

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić podsjetio je danas na inicijativu o kojoj je u nekoliko navrata govorio, a tiče se jačanja kapaciteta državnih institucija koje se bave čuvanjem bh. granice u kontekstu povećanog broja migranata koji dolaze u BiH.

Uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi državni ministri trebali biti upoznati o najnovijim infomacijama o tom problemu, Mektić napominje da BiH nedostaje ljudskih resursa za adekvatno čuvanje državne granice na mjestima koja koriste ilegalni migranti.

Ipak, ističe da postoji ograničenost zapošljavanja zbog finansijskih sredstava, a posebno zbog činjenice da se godinama iznos budžeta bh. institucija zadržava na istom nivou bez povećanja.

Osvrnuo se na najave blokade državne granice, kazavši da se on više zalaže za zatvaranje granice u smislu sprečavanja ilegalnih migracija, no i tu problem predstavljaju dostupni kapaciteti.

- Nemam ništa protiv ni da žicom zaštitimo granicu, ali o tome stav zajednički moraju donijeti državne institucija uključujući Predsjedništvo BiH, te osigurati finansijska sredstva - dodao je.

U toku je prestrukturiranje unutar postojećih kapaciteta institucija tako da se iz drugih agencija angažirao dodatni broj policajaca koji će dati podršku Graničnoj policiji BiH. Pokušavaju se iznaći i finansijska sredstava da bi se ojačala Granična policija BiH tehničkim kapacitetima koji bi trebali pomoći u kontroli granice.

Resorni ministar Dragan Mektić ponovo je danas ukazao da je problem migracija problem Evropske unije imajući u vidu činjenicu da je većina migranata u BiH došla iz zemalja EU, a i namjera im je put nastaviti prema zapadnim zemljama zbog čega poziva da rješenje ponudi upravo EU.

Govoreći o istrazi Tužilaštva BiH u okviru obavještajne afere Hrvatske u BiH koja je uključivala i saslušanje Mektića, kazao je da ne zna ko je tražio istragu Tužilaštva, i tvrdi da istraga i nije vođena, osim što je Tužilaštvo bilo rukovođeno privatnim motivima.

Za njega je sporna situacija da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske u dva slučaja u obavještajnom smislu djelovala unutar BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'