Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 12:57 |

Čavara na kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 4. travnja (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodio je izaslanstvo BiH koje je sudjelovalo na 36. zasjedanju kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, održanom u Strasbourgu od 2. do 4. travnja, a čija glavna tema je bila "gradonačelnici čuvaju demokraciju".

Na kongresu su razmatrana pitanja rješavanja urbano-ruralne podjele i financijske naknade lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika u obavljanju njihovih dužnosti, načini borbe protiv nepotizma unutar lokalnih i regionalnih vlasti, zaštita zviždača, a raspravljano je i o izvješćima o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Poljskoj i Republici Moldaviji, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Usvojena su i tri izvješća o izborima kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine (7. listopada 2018.), lokalnim izborima u Poljskoj (21. listopada 2018.) i lokalnim izborima u Republici Sloveniji (18. studenog 2018. godine).

Kongres u svom izvješću o izborima kantonalnih skupština preporučuje vlastima u Bosni i Hercegovini da kroz izmjene zakona osiguraju sprječavanje zlouporabe administrativnih resursa, onemoguće trgovanja pozicijama biračkih odbora i politički utjecaj na njihov rad te da posvete dodatnu pozornost točnosti popisa birača i osiguraju tajnost glasanja.

I pored toga što je u nekoliko navrata promatračkom timu kongresa ukazano na sustav formiranja vlasti izborom izaslanika u Dom naroda FBiH iz kantonalnih skupština i onda i Dom naroda BiH, kongres je preporučio spajanje lokalnih i kantonalnih izbora, što je, s obzirom na naprijed navedeno, neprovedivo u Bosni i Hercegovini.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Čavara: Važnost saradnje država u regionu Mediterana u vrijeme promjena geopolitičkih odnosa

Čavara i Vujičić posjetili Ambasadu BiH u Parizu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo